15.714 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Ministrul Mediului, Mircea Fechet

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să transferați la ministerul Mediului procedura de evaluare a impactului de mediu în cazul proiectului minier cupro-aurifer de la Rovina. Agenția de protecție a mediului Hunedoara nu are nici competența legală și nici capacitatea de a evalua impactul unui proiect minier mai mare decât cel de la Roșia Montană.

De ce este important?

La Rovina, în județul Hunedoara, se plănuiește realizarea unei exploatări miniere de suprafață cu un impact devastator asupra mediului.

Proiectul minier este mai mare decât cel de la Roșia Montană și s-ar întinde pe o suprafață de mărimea sectorului 5 al Bucureștiului. Operatorul minier vrea să construiască două cariere imense și să depoziteze sute de mii de tone de deșeuri miniere.

Iazul de decantare prevăzut în proiect se bazează pe o tehnologie departe de a fi sigură. [1] Acest tip de iaz a produs în Canada un incident cu efecte ireversibile asupra mediului. 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume.

Un alt element deosebit de îngrijorător este faptul că Euro Sun Mining, compania ce deține licența de exploatare, nu are experiență în domeniu. Este înregistrată în Canada și are mai multe subsidiare înregistrate în paradisuri fiscale. Compania este privată în proporție de sută la sută deci statul român nu are nicio acțiune în proiect. Dezastrul de pe urma exploatării va fi plătit de cetățenii români. Costurile de regenerare a zonei ar urma să fie acoperite DOAR din vânzarea echipamentelor miniere uzate.

Proiectul de la Rovina are evidente implicații transfrontaliere, apele Crișului ajungând în Ungaria și Serbia. [2] Cu toate acestea, compania minieră a cerut ca evaluarea impactului asupra mediului, procedură necesară pentru demararea proiectului, să fie făcută în Hunedoara. Asta deși amploarea și complexitatea exploatării miniere depășește cu mult competențele funcționarilor de la o agenție de mediu județeană.

Ținând cont de toate cele enumerate mai sus, este cu totul iresponsabil ca ministrul Mediului să lase la mâna unor funcționari județeni evaluarea unui proiect de asemenea magnitudine.

Semnează și tu petiția prin care cerem ca Mircea fechet să dispună mutarea procedurii de evaluare a impactului de mediu la București.

..........

[1] [2] David M. Chambers, Ph.D., P.Geop. - Technical Report on the Rovina Valley Project in Romania

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.