25.616 din 50.000 de semnături

Către: Comisia Europeană

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm Comisiei să propună acte juridice pentru eliminarea gradată a pesticidelor sintetice până în 2035, pentru restabilirea biodiversității și pentru sprijinirea fermierilor în procesul de tranziție spre o agricultură fără pesticide periculoase.

Cerem:

◾ înlăturarea pesticidelor sintetice în agricultura UE cu 80% până în 2030, începând cu cele mai periculoase, și înlăturarea lor totală până în 2035;

◾ restabilirea ecosistemelor naturale din zonele agricole, astfel încât agricultura să devină un vector al recuperării biodiversității;

◾ reformarea agriculturii prin prioritizarea unei agriculturi la scară mică, diversă și durabilă, precum și sprijinirea cercetării în domeniul agriculturii fără pesticide și Organisme Modificate Genetic

De ce este important?

Albinele mor. Dacă mor albinele, vom muri și noi. 

 

Marii producători de pesticide par să nu înțeleagă pericolul în care ne aflăm. Firme uriașe ca Bayer-Monsanto fac orice pentru a-și crește vânzările și forțează mâinile fermierilor să le folosească produsele. Pentru a nu da faliment în cadrul acestui sistem intensiv de agricultură industrială, fermierii sunt obligați să folosească chiar acele pesticide care ucid albinele.

 

Albinele polenizează o treime din alimentele pe care le consumăm. Fructele, legumele și culturile care hrănesc animalele au nevoie de existența albinelor. Fără ele nu ar exista, literalmente, mâncare.

 

Solicităm eliminarea treptată a tuturor pesticidelor. Nu este o sarcină ușor de îndeplinit, dar dacă mai mult de UN MILION dintre noi semnăm, Comisia UE și europarlamentarii noștri vor fi obligați legal să ne asculte. 

 

Este clar că politicienii noștri încep să țină cont de cerințele noastre. În urma apelurilor a milioane de europeni, UE a fost de acord cu o interdicție aproape totală a neonicotinoizilor, un tip specific de pesticide care dăunează sistemului nervos central al albinelor. De asemenea UE a decis că nu va reînnoi licența pentru thiacloprid, un alt pesticid foarte periculos.

 

Dar nu e suficient să interzicem tipurile individuale de pesticide! Resursele noastre publice ar trebui să finanțeze cercetarea pentru a permite agriculturii organice să prospere și albinelor să supraviețuiască. De asemenea, trebuie să readucem la viață ecosistemele pe moarte. Pentru a face acest lucru, trebuie să eliminăm cu desăvârșire pesticidele sintetice și să investim considerabil în refacerea echilibrului natural.

 

Nu este loc de negociere, Comisia trebuie să aleagă între supraviețuirea noastră și profitul marilor firme de pesticide. O vor face, nu au încotro. Dar la fel de important e să o facă în cel mai scurt timp cu putință, înainte de a fi prea târziu. Sute de mii de semnături s-au strâns deja în Europa, acum este momentul să își aducă și România contribuția.

 

Deoarece această campanie este o inițiativă a cetățenilor europeni, va trebui să introduci detaliile într-un proces ce conține doi pași. ICE este o petiție oficială a UE, deci necesită mai multe informații decât solicită Declic la semnarea unei petiții. Te rugăm să completezi integral formularul ICE pentru ca semnătura ta să fie luată în considerare și verificată de guvernul național.guvernul național.

Mai departe: adaugă câteva detalii pentru a-ți valida semnătura pentru ICE

O Inițiativă a Cetățenilor Europeni (ICE) este un instrument legal care, în caz de succes, obligă Comisia Europeană să asculte solicitările cetățenilor printr-o procedură formală.

Din acest motiv există anumite reguli care trebuie respectate la semnare. Informațiile suplimentare care vi se solicită sunt cerințe legale pentru ca semnătura dvs. să fie considerată valabilă.

Informațiile dvs. sunt mai întâi criptate (astfel încât să nu le poată accesa nimeni) și apoi stocate temporar pe un server securizat. La sfârșitul campaniei, semnăturile sunt predate autorităților din țara noastră, care le vor verifica oficial.

Organizației Declic îi este interzis prin lege să stocheze sau să utilizeze informațiile suplimentare obținute de la dvs. în alte scopuri decât cele ale ICE pentru care le-ați furnizat. Odată ce această campanie se încheie, organizatorii săi vor șterge toate aceste informații. Abilitatea lor de a face acest lucru în siguranță este certificată în conformitate cu legislația Uniunii Europene.

Se aplică toate normele în vigoare și legile privind protecția datelor.

O Inițiativă a Cetățenilor Europeni este o metodă mai deosebită prin care cetățenii obișnuiți ca noi, pot solicita Comisiei Europene să cerceteze dacă ar trebui sau nu să se modifice o anumită lege în Europa.

Este diferită de o petiție obișnuită, deoarece obligă legal Comisia Europeană să ia în considerare și să cerceteze cererile noastre ca cetățeni. Așa că ne oferă mai multă putere de negociere.

Pentru a fi considerată un succes, o ICE trebuie să adune peste un milion de semnături valabile din întreaga Uniune Europeană. În plus, trebuie să adune un anumit număr minim de semnături în cel puțin șapte state membre.

O ICE poate viza doar subiecte sau politici asupra cărora Comisia Europeană are puterea de a legifera.

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona