2.471 din 5.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Consiliul Județean Covasna, Tamás Sándor, Președinte
Agenția Națională pentru Protecția Mediului

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem Consiliului Județean Covasna să nu prelungească autorizația de construire emisă în 2015 pentru construirea barajului Surduc pe Bâsca Mare, respectând astfel art. 18, alin. (13) din Legea 292/2018. Totodată, cerem Agenției Naționale pentru Protecția Mediului revizuirea acordului de mediu, emis ilegal pentru proiectul hidroenergetic Nehoiașu II. Nelegalitatea acordului de mediu este generată de transpunerea incorectă a Directivei Habitate, fapt ce a dus la declanșarea unei noi proceduri de infringement împotriva României în octombrie anul trecut. Cerem rezolvarea urgentă a acestor solicitări în contextul în care șantierul barajului de la Surduc este dat ca exemplu negativ de IUCN, forul suprem mondial în materie de protecție a naturii.

De ce este important?

Bâsca Mare este unul dintre puținele râuri de munte care au supraviețuit în Carpații Românești. Adăpostește 10 specii de pești și păstrează intact un sector sălbatic, în inima pădurilor ce se întind între Buzău și Covasna.

Bâsca Mare este principalul curs de apă al sitului Natura 2000 Penteleu, iar evaluatorul de mediu a recunoscut că proiectul hidroenergetic ar duce la la dispariția completă a păstrăvilor și lipanilor din râu.

În amontele râului se construiește barajul Surduc al hidrocentralei Nehoiașu II. Aceasta face parte dintr-un vast proiect hidroenergetic care presupune secarea râului Bâsca Mare, inclusiv a cursului său inferior, numit Bâsca Roziliei, pe o lungime totală de 38 kilometri.

Faptul că specialiștii IUCN au ales acest baraj ca exemplu negativ în ghidul privind conectivitatea ecologică certifică impactul negativ semnificativ al proiectului de secare a Bâscei Mari.

Barajul de la Surduc este elementul central al proiectului hidroenergetic, proiect care mai include și secarea râurilor Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculița, Patac, Paltin și Cașoca.

Acest ecocid al râurilor din Carpații de Curbură, extins în trei județe, a fost autorizat ilegal, prin încadrarea greșită a proiectului. Această greșeală a dus la lipsa consultării localnicilor cei mai loviți de proiect, cei din satele de pe Bâsca (Bâsca Rozilei, Păltiniș, Furtunești, Nemertea, Gura Teghii și Varlaam), dar și la emiterea unui acord de mediu cu impact semnificativ asupra sitului Natura 2000 Penteleu.

Pe 4 aprilie 2021, autorizația de construire pentru barajul Surduc expiră. Este ocazia perfectă pentru a opri acest proiect distructiv.

În ultimii ani am pierdut pentru totdeauna o mare parte din patrimoniul natural al țării. Nu ne putem permite să mai pierdem și Bâsca Mare! Semnează și tu petiția chiar acum!

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta, doar dacă ești abonat/ă la emailurile Declic.