19.802 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Camera Deputaților

Petiție

Deputați, opriți distrugerea râurilor!

Noi, semnatarii acestei petiții, ne opunem legii care permite construirea hidrocentralelor abuziv, prin declararea lor ca lucrări de interes public major, asemenea autostrăzilor. Secarea râurilor, mai ales în zonele protejate, din cauza construcțiilor hidrotehnice duce la distrugerea ireversibilă a ecosistemelor.

Legea pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 ar permite, în mod arbitrar, ca orice hidrocentrală, indiferent de amplasament, să aibă statut de lucrare de interes public major. Adică nimeni să nu răspundă pentru distrugerile cauzate cursurilor de apă!

Vă cerem să reexaminați legea și să eliminați prevederile abuzive!

Update: 29 iunie 2020

Am mers la Cotroceni și la Avocatul Poporului și am solicitat sesizarea Curții Constituționale. Am depus și petiția semnată de peste 17.000 de membri Declic.

Update: 24 iunie 2020

Am mers în Parlament și am înmânat reprezentanților Camerei Deputaților petiția semnată de peste 17.000 de membri Declic. Dar deputații tot au votat legea și au trimis-o spre promulgare.

Update: 20 mai 2020

După ce peste 1 700 de membri Declic le-au scris liderilor partidelor din Camera Deputaților și le-au cerut să oprească legea anti-râuri, plenul Camerei Deputaților a decis, în unanimitate, retrimiterea proiectului de lege la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. Continuăm să strângem semnături.

De ce este important?

La fel ca defrișările masive sau arderea deșeurilor, captarea râurilor pe zeci de kilometri, prin conducte, are efecte dezastruoase asupra mediului. Râurile populate altă dată de pești se transformă, odată barate de hidrocentrale, în firicele de apă incapabile să mai servească drept habitat. Distrugerea râurilor afectează, de exemplu, viața vidrelor și a castorilor, specii protejate în România. Dispare și vegetația de pe malurile apelor, deci cam orice formă de viață, acolo unde apare o hidrocentrală.

Nimeni nu răspunde pentru avizele de construire date cu nemiluita chiar de către autorități. Iar acum beneficiarii care fac bani din distrugerea râurilor se pun la adăpostul legilor. La mână deputaților este, din nou, o lege abuzivă [1] care permite construirea de hidrocentrale fără să se mai țină cont de legislația de mediu. Astfel de construcții de beton care afectează cursurile râurilor ar urma să fie declarate lucrări de interes public major și nimeni nu va mai putea fi tras la răspundere pentru că distruge natura. Este legea pe care noi, comunitatea Declic, am reușit în 2019 s-o întoarcem în Parlament, fără a fi promulgată de Președinte.

Dezastrul ecologic produs pe râul Dâmbovița în luna aprilie este dovada că politicienii trebuie să oprească această lege anti-râuri. În zona Podu Dâmboviței-Rucăr, albia apei a secat pe o porțiune, iar habitatul zglăvoacelor, specie protejată la nivel european, a fost distrus. Specialiști în mediu susțin că de vină sunt amenajările hidrotehnice Pecineagu și Sătic. Iar un râu secat nu mai poate fi salvat, nici habitatele care depindeau de el.

Putem, însă, dacă ne unim din nou forțele, să oprim mult mai repede această lege, să nu mai permitem să treacă de Parlament. Dacă zeci de mii de oameni cărora le pasă de râurile din România semnează petiția, parlamentarii vor simți că suntem cu ochii pe ei și vor ține cont de semnalele venite din partea societății civile.

Semnează și tu petiția prin care salvăm râurile din România de la distrugere!

 

[1] Proiect de Lege pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică - PL-x nr. 244/2019

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste