8.326 din 20.000 de semnături


Către: Doina Tănase, director Direcția management și structuri unități sanitare din cadrul Ministerului Sănătății
Cc: Sorina Pintea, ministrul Sănătății

Petiție

Doamnă Doina Tănase,
Doamnă Sorina Pintea,

Vă solicităm să deblocați procedura de construire a centrelor de îngrijire paliativă acum! Știm că aveți banii, știm că proiectul este gata și mai știm că de un an și jumătate acesta așteaptă un simplu “da” din partea dumneavoastră.

Au trecut 4 ani de când România a primit de la Banca Mondială, prin contractul nr. 8362-RO, suma de 250 de milioane de euro pentru “reformarea sistemului de sănătate”. De atunci și până în prezent abia s-au cheltuit 10 milioane de euro. Între timp, proiecte care ar putea salva sau alina viețile bolnavilor adună praf în sertarele ministerului dumneavoastră. Situația prezentă este inacceptabilă și inumană.

Doamnă ministru, doamnă director, este nevoie de un minim efort din partea dumneavoastră pentru a debloca regulamentul de avizare, a-l pune în transparență decizională și a-l publica în Monitorul Oficial în timp util. Zeci de mii de bolnavi și familiile lor depind de decizia dumneavoastră.

De ce este important?

Update 2: 5 martie 2018: Ordinul de ministru care reglementa îngrijirea paliativă a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial. După semnarea contractului cadru al CNAS, 6 milioane de euro urmează să fie investite pentru dezvoltarea îngrijirii paliative în România.

Update 1: 25 ianuarie 2018: Regulamentul de avizare a trecut de transparența decizională. Următorul pas este publicarea lui în Monitorul Oficial, înainte de aprilie 2018. În aprilie se va semna Contractul Cadru între medici și CNAS. Pentru ca banii să poată fi folosiți, iar centrele și ambulatoriile paliative să fie construite, prevederile regulamentului de avizare trebuie să fie incluse în Contractul Cadru.
---
Suntem o țară cu o populație de peste 19 milioane de oameni și doar 425 de spitale care să ne țină sănătoși. Din aceste spitale, aproximativ jumătate se află în condiții precare.

40.000 de persoane mor de cancer în România în fiecare an și foarte puțini dintre ei ajung în centrele de îngrijire paliativă ce i-ar putea ajuta. Asta în timp ce Ministerul Sănătății are deja banii, dar tărăgănează proiectele ce ar putea alina suferința a mii de bolnavi în fază terminală.

Îngrijirea paliativă este ceea ce rămâne atunci când nu mai rămâne nimic de făcut. Centrele de îngrijire paliativă se adresează celor mai vulnerabile categorii sociale - bătrâni, copii bolnavi de cancer, oameni aflați în stadii terminale ale celor mai necruțătoare boli. Pentru ei și familiile lor aceste centre oferă consiliere, dar și tratament.

Pentru că sănătatea este un drept uman, cere și tu Ministerului Sănătății să respecte acest drept și să deblocheze proiectul pentru construirea a 29 de centre de îngrijire paliativă, 90 de ambulatorii și antrenarea a 90 de echipe de îngrijire a domiciliu.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Dacă nu îți poți închipui o lume fără Declic, dacă îți place ce facem împreună și dacă valorile noastre sunt aceleași ajută-ne să fim mai puternici!
Declic este o voce independentă - este felul nostru de a ne face auziți indiferent de cine se află “la putere”. Pentru a ne păstra această independență, nu acceptăm donații de la corporații sau alte entități.
Suntem finanțați din micile donații ale membrilor comunității Declic. Îți mulțumim că ești alături de noi!

***

Declic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează petru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.


Mulţumim că eşti alături de noi!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici