5.500 din 10.000 de semnături

Inițiator: SOS Cluj (Societate Organizată Sustenabil)
Destinatar: Consiliul Local Cluj-Napoca

Petiție

Stimați consilieri,

Prezervarea pădurii Făget și a livezilor reprezintă un interes public și nu poate fi sacrificată în favoarea unor interese personale! Având în vedere obligația legală a autorităților locale de a asigura:

1.respectarea interesului general;

2.protecţia peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice;

3.gestionarea în spiritul dezvoltării durabile a peisajului, componentă de bază a patrimoniului natural şi cultural şi a resurselor naturale;

4. utilizarea raţională a teritoriului, prin limitarea extinderii necontrolate a localităţilor şi conservarea terenurilor agricole fertile;

Vă solicităm, stimați membri ai Consiliului Local, să votați împotriva proiectului de modificare a PUG. De asemenea, solicităm să acționați în spiritul interesului public și să protejați în acest fel cadrul natural, peisajul valoros și calitatea vieții în Cluj.

De ce este important?


Update: "Ne-am bazat pe media să vă informeze, dar mai primim întrebări dacă s-a stopat inițiativa unor consilieri locali care doreau construcțiile abuzive în pădurea Făget și în livezi. Datorită aportului vostru, peste 5.000 de clujeni care v-ați mobilizat împotriva construcțiilor și defișărilor masive, dar și datorită sprijinului specialiștilor, acest furt al unor bunuri comune a fost stopat la timp. Trebuie însă să fim vigilenți în continuare pentru că sunt în continuare presiuni imobiliare pentru a construi în livezi și astfel pentru a modifica PUG-ul." - Adrian Dohotaru, co-inițiator al petiției SOS Pădurea Făget

Pădurea Făget și livezile fac parte din patrimoniul peisagistic al Clujului, au un aport ecologic esențial și compensează lipsa spațiilor verzi din oraș. Făgetul produce aer curat pentru întregul oraș, asigură legătura ecologică între oraș și cadrul său natural, iar livezile previn alunericările de teren de pe dealurile din jur și pot fi cultivate.

În ultimii 20 de ani, porțiuni mari de pădure și livezi au fost distruse pentru a face loc construcțiilor rezidențiale, o mare parte a acestora fiind ilegale.

În prezent, Planul urbanistic general aprobat în 2014 interzice definitiv continuarea construirii în aceste zone valoroase. Pentru a se putea dezvolta, Clujul are la dispoziție 4000 de hectare de teren construibil neîmpădurit, suficient pentru următoarea generație.

La inițiativa unei părți a Consiliului Local, Primăria Municipiului Cluj-Napoca pregătește un proiect de modificare a PUG, prin care se permite din nou construirea de locuințe în Făget, inclusiv în ariile protejate, și defrișarea livezilor pentru a face loc ansamblurilor rezidențiale. Având în vedere presiunea imobiliară în creștere, schimbarea regulamentului de construire va duce în următorii 10 ani la afectarea gravă și diminuarea zonelor verzi din jurul orașului.

Semnează și tu pentru salvarea pădurii Făget până nu este prea târziu!

***

Petiție inițiată pe 01 februarie 2016

Următorul pas: dă de veste