18.929 din 50.000 de semnături

Către:
ministrul Sănătății, Alexandru Rafila 

Petiție

Noi, semnatarele și semnatarii acestei petiții, vă solicităm să respectați criteriile stricte pentru centrele care pot trata marii arși, așa cum sunt prevăzute de ordinul 476/2017. Noul ordin din iulie 2023 slăbește calitatea serviciilor oferite pacienților în stare gravă. Vrem centre la standardele oferite de țările europene unde România își transferă acum pacienții.

De ce este important?

România este țara europeană cu cei mai mulți mari arși. În fiecare an, din aproximativ 10.000 de pacienți care ajung la spital cu arsuri, 1.400-1.500 reprezintă cazuri de severitate medie și mare. [1] Iar viața lor depinde de transferul către spitale din alte țări, unde se aplică cele mai înalte standarde pentru îngrijirea pacienților cu arsuri grave.

În România ni se promite de 8 ani că vom avea și noi acces la astfel de centre. Abia au început lucrările la un centru în Timișoara, mai urmează la Târgu Mureș și București. Doar că riscăm ca marii arși să nu poată fi tratați eficient nici în acestea.

Rafila a dat în iulie un ordin care modifică ordinul din 2017 și relaxează mult criteriile stricte pe care centrele ar trebui să le îndeplinească pentru tratarea marilor arși.

De exemplu, suprafața minimă a unei rezerve pentru un mare ars este redusă de la 35 mp la 15 mp. Aparatura necesară îngrijirii unui mare ars nu poate să încapă în 15 metri pătrați. Astfel de centre vor avea o singură intrare și pentru personalul medical, și pentru pacient, și pentru vizitatori, în condițiile în care infecțiile nosocomiale reprezintă un risc vital. [2]

Doar prin multă presiune publică putem avea o șansă ca îngrijirea marilor arși la cele mai înalte standarde să devină realitate și în România. Hai să ne strângem zeci de mii de semnatari și semnatare și să-i cerem lui Alexandru Rafila să respecte ordinul Ministrului Sănătății din 2017.

Semnează și tu petiția, chiar acum!

Note:

[1] g4media[.]ro, 29 august 2023: Documentul emis de Ministerul Sănătății care îl contrazice pe ministrul Rafila / „În prezent există doar 6 paturi pentru pacienți adulți arși gravi și niciunul pentru copii”, scrie în document, în timp ce ministrul spune că sunt 34 de paturi pentru marii arși

[2] g4media[.]ro, 28 august 2023: EXCLUSIV Șase paturi are România pentru toți pacienții cu arsuri de peste 20% din corp / Rafila spunea că sunt „circa 30” / România nu a construit niciun centru pentru tratarea marilor arși, la 8 ani de la Colectiv, din care 4 ani cu Ministerul Sănătății condus de PSD

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Îți mulțumim pentru donație! O vom folosi în mod responsabil pentru a promova campania Declic prin reclame pe social media.

Dacă dorești să vezi efectele donației tale, asigură-te că te-ai abonat la mailurile din partea echipei Declic. Sau că ne urmărești pe canalele de social media, unde postăm informația într-un mod concentrat.