22.863 din 50.000 de semnături

 

Către: Camera Deputaților, Parlamentul României

CC: Prim-ministrul Viorica Vasilica Dăncilă, Ministrul Culturii, Daniel Breaz, Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Petiție

Stimați deputați, 
Stimată doamnă prim-minstru, stimați domni miniștri,

Vă rugăm să dați aviz negativ propunerii legislative prin care se elimină pedepsirea cu închisoarea sau cu amendă a intervențiilor fără autorizație asupra monumentelor istorice.

Prin acest proiect se dă undă verde pentru distrugerea clădirilor istorice și pentru construirea de cariere de suprafață, precum cea proiectată la Roșia Montană, fără să mai fie nevoie de vreo autorizație! Vă solicit astfel să dați aviz negativ acestei propuneri care ne-ar duce înapoi într-o epocă de tristă amintire!

Update 2, noiembrie 2018:

 

Vctorie de etapă! Pe data de 22 noiembrie Guvernul României a emis un punct de vedere negativ referitor la proiectul de lege.

Update 1, octombrie 2018:

Pe data de 8 octombrie legea a trecut TACIT de Senat, trecând la Camera Deputaților, camera decizională în acest caz.

De ce este important?

Această Propunere de Abrogare* anulează pur și simplu obligaţia de a mai prezenta o cerere de obţinere a vreunei autorizaţii, înainte de a interveni asupra monumentelor istorice.

Același articol vizează şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice. Dacă va fi abrogat, se va permite construirea acestora fără autorizație și fără să propună nicio altă sancțiune în loc!

Distrugerea unui monument istoric sau deschiderea unei exploatări de suprafață fără autorizație, care acum sunt considerate fapte grave de natură penală, ar deveni fapte fără niciun fel de sancțiune. Care ar mai fi, prin urmare, motivația oricărui titular de proiect să obțină o autorizație de construire în primul rând? Ce i-ar mai opri pe rechinii imobiliari din a dărâma Ateneul Român sau mănăstirea Voroneț pentru a construi ansambluri rezidențiale sau malluri?

Intervenția neautorizată asupra clădirilor monument istoric poate însemna o lucrare făcută cu materiale nepermise, fără studii privind structura și rezistența clădirii. Rolul avizării este de a primi aprobarea unor comisii de specialitate care să se asigure că lucrarea este una cât mai puțin intruzivă pentru valoarea și rezistența clădirii. Se legalizează astfel mutilarea sau demolarea monumentelor istorice!

Dacă nu va mai fi infracțiune să dai drumul la o carieră de suprafață fără autorizațiile necesare, atunci nimic nu-i va mai ține în loc pe cei de la Gold Corporation sau alții ca ei să ne arunce în aer toți Munții Apuseni. Să nu uităm că Roșia Montană este doar unul din cele 68 de zăcăminte aurifere din România.

Deschiderea de cariere de suprafață reprezintă operațiuni de construire de cele mai multe ori pe sute de hectare, care pot implica strămutarea unor localități, devierea de cursuri de ape și defrișări masive. Cum s-ar putea desfășura asemenea lucrări fără autorizație, altfel decât sălbatic, cu consecințe dezastruoase asupra mediului și comunităților afectate?

Împreună am determinat Guvernul României în 2013 să-și anuleze planurile de distrugere a Roșiei Montane, dar această nouă propunere legislativă o pune din nou în pericol!

Cere Parlamentului și Guvernului să protejeze patrimoniul național și să respingă această propunere legislativă!

*Propunere de Abrogare a literei a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. stiri.declic.ro/plx521-2018

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem opri și această tentativă de distrugere a patrimoniului național.


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici