4.235 din 10.000 de semnături

Către: Președintele Comisiei Europene, Președinția Consiliului Uniunii Europene, Parlamentul European

Petiție

Acordurile și tratatele internaționale actuale semnate de statele membre UE includ un set special de reguli pentru corporații. Prin intermediul lor, s-a creat un sistem paralel de justiție pentru corporații, cu tribunale private care pun în aplicare legi preferențiale. Cerem Uniunii Europene și statelor membre să pună capăt acestor privilegii. Pentru asta, este necesar ca UE să se retragă din toate tratatele internaționale care conțin mecanisme de soluționare a disputelor dintre companii și statul gazdă al companiilor (ISDS). În plus, este important ca UE să nu mai semneze alte asemenea tratate pe viitor. De asemenea, vrem ca UE să susțină demersurile Consiliului pentru Drepturile Omului (ONU), ce au drept scop crearea unui tratat internațional cu caracter obligatoriu. El va oferi țărilor semnatare garanția respectării drepturilor omului în practicile transnaționale ale corporațiilor. Țările care semnează acest tratat vor putea să tragă la răspundere corporațiile care încalcă drepturile omului și distrug mediul înconjurător. Victimele acestor practici trebuie să aibă acces la o justiție echitabilă. 

De ce este important?

Facem parte dintr-o alianță de peste 150 de organizații non-guvernamentale europene, sindicate și mișcări sociale, și vrem legi prin care corporațiile să răspundă pentru practicile lor transnaționale. Suntem împotriva ISDS (mecanism de soluționare a disputelor dintre companii și stat), un sistem care susține și favorizează practicile abuzive ale corporațiilor. Credem că ISDS este un pericol global care subminează democrația, drepturile omului, statul de drept, protecția mediului, sănătatea, egalitatea de gen, serviciile publice și drepturile consumatorilor și ale muncitorilor. 

Suntem convinși că sistemul actual, care privilegiază corporațiile, este unul distructiv pentru oameni și mediu și trebuie să înceteze. Oamenii și planeta trebuie să fie pe primul loc. În loc de legi în regim de VIP pentru corporații, avem nevoie de un tratat internațional care să reglementeze respectarea drepturilor omului. De asemenea, pentru corporații responsabile, avem nevoie de legi europene și naționale unitare. Comunitățile abuzate de practicile transnaționale ale corporațiilor trebuie să aibă acces la o justiție echitabilă. 

Credem într-o într-o lume în care solidaritatea este pe primul loc și diversitatea este o forță. De aceea, ne opunem tuturor formelor de rasism, discriminare și ură națională. Dacă încalcă valorile noastre, organizațiile semnatare pot fi respinse. 

Cazul de Gabriel Resources vs. România este un exemplu de manual al modului în care corporațiile acționează prin intermediul ISDS.

Pentru că nu a reușit să deschidă exploatarea minieră de la Roșia Montana, Gabriel Resources încearcă acum să obțină suma de 4 miliarde USD  - echivalentul a 2% din economia României. Poate face asta în baza ISDS - mecanismul de soluționare a disputelor dintre investitor și stat - prevăzut în tratatele de investiții semnate de România cu Canada și Marea Britanie.

Bătălia pentru Roșia Montană arată cum privilegiile investitorilor obținute prin tratatele de investiții pot fi utilizate pentru a submina democrația și statul de drept. Românii s-au opus proiectului minier și curțile de justiție naționale l-au declarat ilegal. Cu toate acestea, procesul între investitor și stat, intentat de Gabriel Resources, ar putea forța acum guvernul să deschidă oricum mina, sau să-i facă pe contribuabilii români să plătească despăgubiri de miliarde. Cazul Roșia Montană exemplifică foarte clar de ce e necesar ca UE să se retragă din toate tratatele internaționale care conțin acest sistem juridic paralel. 

 

Mai multe detalii despre campania internațională și organizațiile semnatare: https://stopisds.org/alliance/

 

Următorul pas: dă de veste

Am semnat pentru ca Uniunea Europenă și statele membre să se retragă din toate tratatele internaționale care conțin mecanisme de soluționare a disputelor dintre companii și statul gazdă (ISDS).

Contribui și tu?

Susține și tu campania Stop ISDS! Drepturi pentru oameni, nu legi pentru corporații! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media astfel încât mesajul nostru să ajungă la cât mai multe persoane.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici<