Către: Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu
Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc
Petiție
Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să modificați legislația fumatului astfel încât promovarea produselor cu tutun încălzit și a țigărilor electronice să fie interzisă, la fel ca în cazul țigărilor care ard. Fără o legislație la zi, care să includă și noile produse destinate fumatului, procentul copiilor care fumează va crește în mod constant. Copiii de azi vor deveni adulții bolnavi de cancer de mâine.
Semnează petiția pentru ca alți minori să nu mai fie victimele publicității la țigări electronice sau cu tutun încălzit!
De ce este important?
În 2017, peste 19.000 de elevi cu vârste între 13-15 ani consumau frecvent produse din tutun încălzit. Acestora li se adaugă alți peste 50.000 de tineri de 13-15 ani, care consumau țigări electronice. [1] Tinerii le cumpără ușor, fără buletin, din mall-uri sau online. Acest lucru se întâmplă din cauză că legislația produselor din tutun este învechită. În prezent, fumatul este definit ca fiind „un proces însoțit sau rezultat al consumului de produse care ard.” Produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt o tehnologie recentă în industria tabacului. Aceste țigări nu ard pentru că au un tutun special, folosit cu dispozitive electronice futuriste, atrăgătoare pentru copii.
Companiile de tutun folosesc legislația învechită a fumatului în avantajul lor. Prin complicitatea statului, industria tutunului promovează agresiv noua generație de țigări prin panouri stradale imense, publicații online, evenimente sau concerte. Chiar mai mult, fac publicitate mascată la fumat prin intermediul CFR călători, o instituție publică. [2]
Potrivit Ministerului Sănătății, deși procentul adolescenților care fumează țigări obișnuite este în ușoară scădere, din ce în ce mai mulți tineri de 13 – 19 ani fumează țigări electronice și produse din tutun încălzit. [4]
Cea mai nouă categorie de consumatori ai produselor din tutun încălzit sunt adolescenții. Iar acest lucru este o urmare directă a promovării agresive a țigărilor electronice / cu tutun încălzit și a lipsei de legi adaptate la noile descoperiri din industria tabacului. Dacă cerem Parlamentului să aducă la zi legislația produselor din tutun, adolescenții nu vor mai fi expuși la promovarea țigărilor electronice. Iar cei care se vor apuca de fumat vor fi mai puțini.
Note:
[1] Studiul Global privind tutunul la tineri (GYTS 2017), insp[.]gov[.]ro
[2] Minciuni încălzite, Riseproject[.]ro
[3] Un sfert dintre adolescenții din România au fumat cel puțin o dată, respirogroup[.]ro
[4] 31 mai Ziua Mondială fără Tutun, comunicat de presă 31 mai 2020, ms [.]ro