10.314 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ludovic Orban, premierul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să realizați un plan național pentru distribuirea și administrarea vaccinului Covid-19 și să asigurați condițiile medicale pentru transportul și stocarea lui. Pentru a elimina orice suspiciune că dozele de vaccin vor fi împărțite discreționar sau că vor fi irosite din lipsa condițiilor de manipulare-depozitare, vrem să vedem o strategie națională de vaccinare.

De ce este important?

Update decembrie 2020: Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 a fost publicată în 4 decembrie. Ordinea vaccinării este: personal din domeniul sănătății și social, adulți peste 65 de ani și bolnavi cronic, personal din instituțiile statului și sectoare economice esențiale, populația generală. Sunt prevăzute 900 de centre de vaccinare și se menționează modul de distribuție pentru vaccinuri cu temperatură de păstrare de -70 de grade celsius. [5] 

***

În ianuarie-martie 2021, primele vaccinuri COVID-19 ar putea ajunge în România, într-un număr limitat de 1,3 milioane doze, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru [1]. În total, României îi revin 10,7 milioane de vaccinuri, datorită acordurilor semnate de UE cu producătorii de vaccinuri. 

Fără o procedură transparentă, dozele limitate de vaccin vor ajunge la cei cu relații politice și influență, nu la bătrâni, personal medical și bolnavi cronic. Iar fără condiții medicale pentru transportul și depozitarea vaccinului, acesta s-ar putea irosi. 

Se vor repeta situații ca cele de la debutul pandemiei. Atunci, primele teste pentru depistarea infecției cu virusul SARS-COV2 au fost folosite discreționar pentru a testa parlamentari [2], nu personal medical din prima linie.

Alte țări lucrează deja la strategii naționale de vaccinare [3]. Însă autoritățile române nu făcut public niciun plan pentru distribuirea și administrarea serului anti-COVID-19 [4].

Avem nevoie de o strategie națională de vaccinare, care să stabilească condițiile în care vor fi transportate dozele de vaccin, unde vor fi stocate, cine le va administra și cine le va primi.

Note:

[1] Ministrul Sănătății susține că România va primi un vaccin împotriva Covid-19 în primul trimestru al anului viitor, stirileprotv[.]ro, 17 septembrie 2020

[2] În timp ce în Parlament se fac sute de teste de-a valma, medici și asistente din focarul de la Gerota așteaptă de miercuri dimineață să li se facă teste!, libertatea[.]ro, 13 martie 2020

[3]Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA le-a cerut statelor federale să fie gata pentru distribuirea unui vaccin până în 15 noiembrie, hotnews[.]ro, 2 septembrie 2020

[4] Rafila: România nu are un plan pentru distribuirea vaccinului COVID-19, libertatea [.]ro, 22 septembrie 2020

[5] vaccinare[.]gov[.]ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta.