7.461 din 10.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

Ludovic Orban, premierul României

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să realizați un plan național pentru distribuirea și administrarea vaccinului Covid-19 și să asigurați condițiile medicale pentru transportul și stocarea lui. Pentru a elimina orice suspiciune că dozele de vaccin vor fi împărțite discreționar sau că vor fi irosite din lipsa condițiilor de manipulare-depozitare, vrem să vedem o strategie națională de vaccinare.

De ce este important?

În ianuarie-martie 2021, primele vaccinuri COVID-19 vor ajunge în România, într-un număr limitat de 1.290.000 de doze, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru [1].

Fără o procedură transparentă, dozele limitate de vaccin vor ajunge la cei cu relații politice și influență, nu la bătrâni, personal medical și bolnavi cronic.

Se vor repeta situații ca cele de la debutul pandemiei. Atunci, primele teste pentru depistarea infecției cu virusul SARS-COV2 au fost folosite discreționar pentru a testa parlamentari [2], nu personal medical din prima linie.

Alte țări au început să lucreze la strategii naționale de vaccinare [3]. Însă autoritățile române nu au niciun plan pentru distribuirea și administrarea serului anti-COVID-19 [4].

Avem nevoie de o strategie națională de vaccinare, care să stabilească cum vor fi transportate dozele de vaccin, odată ajunse în țară, unde și în ce condiții vor fi stocate, cine le va administra și cine le va primi.

Note:

[1] Ministrul Sănătății susține că România va primi un vaccin împotriva Covid-19 în primul trimestru al anului viitor, stirileprotv[.]ro, 17 septembrie 2020

[2] În timp ce în Parlament se fac sute de teste de-a valma, medici și asistente din focarul de la Gerota așteaptă de miercuri dimineață să li se facă teste!, libertatea[.]ro, 13 martie 2020

[3]Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA le-a cerut statelor federale să fie gata pentru distribuirea unui vaccin până în noiembrie, hotnews[.]ro, 2 septembrie 2020

[4] Rafila: România nu are un plan pentru distribuirea vaccinului COVID-19, libertatea [.]ro, 22 septembrie 2020

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste