19.094 din 50.000 de semnături

Către: Parlamentul României

CC: Guvernul României

Petiție

Noi, cetățenii României, vă cerem vouă, parlamentarilor, să vă ridicați la nivelul așteptărilor societății și să acționați conform intereselor tuturor pentru a restabili încrederea în Parlament și Guvern, precum și în partidele politice. Prin urmare vă cerem să inițiați sau să susțineți inițiative legislative care:

▶ Să permită o largă participare la vot a românilor de acasă și din diaspora prin reintroducerea votului prin corespondență;
▶ Să introducă ”listele deschise la alegeri”, care dau șanse egale candidaților din partide de a fi aleși de cetățeni, fără negocierea prealabilă a numelor pentru locurile eligibile;
▶ Să reducă numărul de semnături cerut partidelor și candidaților independenți pentru a se înscrie în cursa electorală;
▶ Să unifice legislația electorală pentru a nu fi introduse rețete preferențiale pentru anumite alegeri (ex. Alegerea primarului dintr-un singur tur vs. două tururi);
▶ Să avem instituții independente ”pe-bune” astfel încât cordonul ombilical dintre Avocatul Poporului, CNA etc și partide să fie tăiat.

De ce este important?

Pentru că #neamunit.
Pentru că nu le-a sărit degeaba muștarul la Tecuci.
Pentru că vrem să avem pârghii de acțiune și dincolo de proteste.
Pentru că am filtrat, analizat și dezbătut ore întregi cu experți revendicările noastre [1], lăsând nervii din stradă deoparte.
Pentru că vrem cu toții o Românie ”ca afară”: indiferent că suntem mici, mari, rockeri, maneliști, tradiționaliști, hipsteri, gay sau nu.
Pentru că, dacă ne dorim ca România să fie diferită peste un an sau doi, sau poate chiar patru, trebuie să ducem aceste revendicări mai departe.
Pentru că altă variantă nu avem.

Pentru că vreau să fiu TARE-n drepturi.

Vom cere explicit o reformă electorală pentru a fi mai bine reprezentați.
Vom spune răspicat că vrem instituții independente: de la Avocatul Poporului la CNA.

Mai multe informații

ÎMBUNĂTĂȚIREA ACCESULUI LA VOT PENTRU TOȚI CETĂȚENII

Este necesară crearea unui cadru legal pentru votul prin corespondență. Legea 288/2015 s-a aplicat strict la alegerile parlamentare din 2016, iar în prezent nu avem cadru legal pentru prezidențialele din 2019, parlamentarele din 2020 și așa mai departe. Pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2018. Este de preferat să fie o singură lege (bună!), aplicabilă la toate tipurile de alegeri de acum înainte.

INTRODUCEREA LISTELOR DESCHISE LA ALEGERI

Cerem renunțarea la listele de candidați cu locuri “eligibile” și introducerea listelor deschise pentru toate tipurile de alegeri de acum înainte.

REDUCEREA NUMĂRULUI DE SEMNĂTURI CERUT PARTIDELOR ȘI CANDIDAȚILOR INDEPENDENȚI PENTRU PARTICIPAREA ÎN ALEGERI

Pentru realizarea acestei ținte trebuie amendat art. 54 din Legea 208/2015 pentru alegerile parlamentare, respectiv art. 49 și 50 din legea 115/2015 pentru alegerile locale. Pentru ca modificările să intre în vigoare la următoarele alegeri, legea 115 trebuie modificată și publicată în Monitorul Oficial cel târziu la final de mai 2019, iar legea 208 trebuie modificată și publicată în Monitorul oficial cel tarziu la început de noiembrie 2019.

ASIGURAREA INDEPENDENȚEI AVOCATULUI POPORULUI

În momentul de față persoana care candidează la funcția de Avocat al Poporului nu poate fi membru al unui partid politic. Pentru evitarea oricăror suspiciuni de partizanat politic propunem ca această condiție să fie suplimentată: candidatul să nu fi fost membru al unui partid politic în ultimii 4 ani - durata unui mandat. De exemplu: ultimii doi avocați ai poporului, Valer Dorneanu și Victor Ciorbea și-au dat demisia din partid la preluarea funcției. Deasemenea cerem ca anunțarea candidaților să fie făcută cu câteva luni înainte și să fie organizate dezbateri publice cu aceștia pentru a le cunoaște pozițiile pe diferite teme de interes general. Aceste lucruri ar trebui realizate până la sfârșitul anului 2018 deoarece în 2019 va fi ales un nou Avocat al Poporului.

ASIGURAREA INDEPENDENȚEI ȘI RESPONSABILIZAREA C.N.A. - CONSILIUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI

Cerem amendarea legii audiovizualului (art. 11 și 12 din legea 504/2002) în sensul introducerii unor criterii clare de competență și integritate profesională a celor care sunt propuși pentru a fi membri în CNA. În plus, cerem ca audierile să fie publice în Parlament, iar fiecare propunere să fie justificată de cei care o fac (Camera deputaților, Senat, Președintie, respectiv Guvern) și anunțată cu minim 3 luni înainte de declanșarea procedurii din Parlament. Termen: final de 2017 (în 2018 trebuie ales un nou CNA)

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

E clar că protestele nu mai sunt suficiente, trebuie să facem mai mult. Trebuie să ne asigurăm că vom avea un cuvânt mai greu de spus la viitoarele alegeri și în numirea conducerilor unor instituții independente care trebuie să ne apere și să ne reprezinte interesele.

Avem o strategie: vom fi zeci, sute de mii care le vom cere să ne dea mai multe drepturi și mai multă putere de decizie. Pentru a ajunge la cât mai mulți oameni folosim tactici și strategii creative pentru care e nevoie de resurse. Contribui și tu ca să ne facem auziți?

***

de-clic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către de-clic sunt solide, şi sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.


Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem fi Tare-n drepturi!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii de-clic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici