144.325 din 200.000 de semnături

Către: Parlamentul României
În atenția: Ion Marcel Ciolacu, Președinte al Camerei Deputaților și Alina Gorghiu, Președinte al Senatului
Cc: Klaus Iohannis, Președintele României

Petiție

Stimați membri ai Parlamentului,

Cetățenii României știu că o societate democratică nu poate funcționa fără o justiție puternică și independentă.
Pachetul Legilor Justiției se află pe mesele dumneavoastră. Vă cerem ca în ziua votului de modificare să spuneți NU! Vă cerem să fiți de partea bună a istoriei, într-un moment în care este clar că se decide viitorul european al României.

Adoptarea pachetului Legilor Justiției 2.0, fără așteptarea avizului Comisiei de la Veneția, ar însemna anularea tuturor eforturilor României la transparență și bună guvernare din ultimii 15 ani.

Noi, cei ce v-am ales să ne reprezentați drepturile în Parlament, vă cerem să ne respectați încrederea cu care ați fost investiți. Și vă mai cerem să vă disociați de interesele penalilor pentru care o justiție independentă este sinonimă cu drumul scurt spre închisoare.

De ce este important?

Update 9: Septembrie 2022 - Ministerul Justiției a trimis în Parlament pachetul Legilor Justiției 2.0, iar parlamentarii coaliției PNL-PSD-UDMR vor să le treacă pe bandă rulantă. Nici de această dată, Guvernul NU ține cont de Comisia Europeană și nu vrea să aștepte avizul Comisiei de la Veneția.

Update 8: 26 martie 2018- Senatul a adoptat cele trei proiecte, modificate după deciziile CCR.

Update 7: 20 martie - Camera Deputaților a votat cele trei legi ale justiției (pentru a doua oară). Pe lângă articolele declarate neconstituționale de CCR, deputații au modificat și un alt articol. Drept urmare, președintele României a fost exclus din procedura de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, astfel că atribuţiile de revocare şi numire a acesteia îi revin Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Urmează votul în Senat în zilele următoare.

Update 6: 5 februarie - Petiția „Toți pentru justiție”, întinsă în fața plenului Senatului: Covorul de hârtie a cuprins cele 142.000 de semnături împotriva legilor justiției.

Update 5: 31 ianuarie 2018, CCR - Statutul magistraților, parțial neconstituțional. L303 se întoarce în Parlament.

Update 4: 23 ianuarie 2018 - Patru obiecții cu privire la Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară au fost declarate neconstituționale de Curte. Înființarea parchetului special pentru magistrați a fost declarată constituțională.

Update 3: 21 decembrie - Ultimul proiect, modificarea Legii 317 privind CSM a trecut de Senat. Principala prevedere a acestei legi este organizarea Inspecției Judiciare, care ramane în cadrul CSM, și nu a devenit instituție autonomă așa cum propusese inițial deputatul PSD Florin Iordache.

Update 2: 20 decembrie - Proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptat de Senat. Se înființează în cadrul Parchetului General, Secția specială privind infracțiunile din justiție, care va investiga toate infracțiunile comise de magistrați și care va fi condusă de un procuror-șef numit și revocat în functie de CSM, nu de președintele României.

Update 1: 19 decembrie - Prima lege a Justiției - Statutul magistraților (L 303/ 2004) - a fost votată de Senat. Statul se îndreaptă obligatoriu împotriva magistratului care a comis eroarea judiciară.

***

Sistemul de justiție românesc este sub asalt. Da, el nu este perfect, însă în ultimii 10 ani s-a îmbunătățit constant. În 2016, instanțele de judecată au condamnat definitiv un număr de 879 inculpați doar pentru fapte de corupție (de la europarlamentari la miniștri, deputați, prefecți sau primari). [1]

Dar acum, dacă propunerea de modificare a legilor justiției va fi adoptată, riscăm să pierdem tot ce am construit.

De ce atâta grabă: Legile 303, 304 și 317, cele care sunt denumite, la pachet, Legile Justiției reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetați sau condamnați de fapte de corupție.

L 303 privind statul magistraților.

 

Citește mai mult

Pl-x 417/2017 pentru modificarea legii 304/2004 schimbă statutul magistraților. Propune scoaterea din lege a garanției independenței procurorului și aceștia sunt puși de facto sub autoritatea ministerului justiției.

 

L 304 privind organizarea judiciară

Citește mai mult

Pl-x 418/2017 pentru modificarea legii 303/2004 schimbă legea de organizare judiciară. Apare secția specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați. Șeful ei va fi numit de CSM. Cei 20 de procurori din care s-ar compune ar fi ușor de controlat. Iar statul va avea obligația să se îndrepte împotriva magistraților care au luat decizii cu gravă neglijență sau rea credință.

 

L 317 privind funcționarea CSM judiciară

Citește mai mult

Pl-x 419/2017 pentru modificarea legii 317/2004 modifică legea de funcționare a CSM. Miza este scoaterea Inspecției judiciare de sub CSM. Șeful statului nu va mai putea refuza propunerile de numire în funcțiile de conducere la Înalta Curte, nici măcar o singură dată.

 

Propunerile de modificare a Codului Penal

Citește mai mult

Asociația procurorilor din România a întocmit o broșură a exemplelor practice privind efectele pe care le pot avea modificările preconizate ale Codului de procedură penală și Codului penal. Propriu-zis, potrivit procurorilor, aceștia au preluat textele modificate din forma transmisă în mod oficial Asociației și le-au aplicat pe exemple inspirate din activitățile practice ale magistraților și simplificate pentru a fi cât mai ușor de înțeles de către cetățeni. Funky Citizens a pus această broșură în infografice pe care le poti vedea aici.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.