19.313 din 50.000 de semnături

Către: Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice de Disciplină și Imunități, Senatul României

Anca Dragu, președinta Senatului

Petiție

Vrem ca, în România, demnitarii publici plătiți din bani apublici să aibă parte de aceleași obligații, nu numai de aceleași drepturi. Vrem transparență și egalitate!

Așadar vă cerem modificarea legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât personalul din conducerea tuturor cultelor religioase recunoscute în România să depună anual declarații de avere și interese. Din lege trebuie eliminată complet sintagma „cu excepția celor care ocupă funcții aparținând cultelor religioase‟, care este discriminatorie în raport cu celelalte tipuri de funcții ale demnitarilor publici enumerate în lege. [1]

[1] Personalul din conducerea cultelor religioase asimilate funcțiilor de demnitate publică din România: patriarh, mitropolit, arhiepiscop, șef rabin, muftiu, episcop-șef de cult, episcop, președinte uniune prim-delegat, episcop vicar patriarhal, episcop vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar.

Deși șefii de cult religios au salarii plătite de la bugetul de stat și același statut cu demnitarii publici, ei nu depun declarații de avere și interese. Dacă și tu crezi că e ceva greșit aici, semnează acum petiția!

De ce este important?

Considerăm că este necesară transparența în cazul veniturilor dobândite de personalul aflat la conducerea tuturor cultelor religioase din România. Aceștia trebuie să depună declarații de avere și interese iar în acest sens legea ANI trebuie modificată.

În calitate de cetățeni care contribuie la bugetul statului, plătind taxe și impozite, ne interesează direct cum anume sunt cheltuiți banii publici.

Pentru a elimina suspiciunea de corupție, fraudă, conflict de interese sau asupra averilor dobândite ilicit, funcționarii publici trebuie să depună declarații de avere și interese.

Șefii cultelor religioase au statut de demnitar public. Însă nu depun declarații de avere.

Modificarea legii ANI este posibilă, chiar există un precedent. În 2010, legea a fost schimbată și s-a introdus o nouă categorie de personal care trebuie să depună declarații de avere și interese: președinții, vicepreședinții și membrii organizațiilor sindicale. Deși aceste funcții nu intră în categoria funcționarilor publici, persoanele care le îndeplinesc trebuie să depună declarații de avere.

Statul român le recunoaște cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social, precum și statutul lor de factori ai păcii sociale. Prin urmare, Statul răsplătește cultele cu ajutoare financiare de mai multe feluri. Nu pune impozit pe veniturile cultelor, finanțează salariile pentru personalul cultelor și cotizează pentru reparații în unitățile de cult sau pentru înființarea unora noi.

În 2019, bugetul pentru sprijinul acordat de Statul român pentru salariile angajaților în biserici a fost de 668,3 milioane lei. Față de 2018, a fost mai mare cu 72,3 milioane lei [2]. 

Din tot acest schimb, în care Statul sprijină financiar, iar cultele își demonstrează utilitatea publică cu fonduri publice de la bugetul de stat, Statul a pierdut din vedere două lucruri: transparența și egalitatea care trebuie păstrate pentru toate tipurile de funcționari publici.

[2] Buget 2019: Sumele pentru culte scad, cresc cele pentru personal, zf[.]ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.