6.889 din 10.000 de semnături

Către: Dl. Robert-Marius Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice de Disciplină și Imunități, Senatul României

Președintele Senatului

Petiție

Vrem ca, în România, personalul care se bucură de sprijinul financiar al statului să aibă parte de aceleași obligații, nu numai de aceleași drepturi. Vrem transparență și egalitate!

Așadar vă cerem modificarea legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel încât personalul din conducerea tuturor cultelor religioase recunoscute în România să depună anual declarații de avere și interese. Din lege trebuie eliminată complet sintagma „cu excepția celor care ocupă funcții aparținând cultelor religioase‟, care este discriminatorie în raport cu celelalte tipuri de funcții ale demnitarilor publici enumerate în lege. [1]

[1] Personalul din conducerea cultelor religioase asimilate funcțiilor de demnitate publică din România: patriarh, mitropolit, arhiepiscop, șef rabin, muftiu, episcop-șef de cult, episcop, președinte uniune prim-delegat, episcop vicar patriarhal, episcop vicar, episcop coajutor, episcop auxiliar, arhiereu-vicar.

Deși șefii de cult religios au salarii plătite de la bugetul de stat și același statut cu demnitarii publici, ei nu depun declarații de avere și interese. Dacă și tu crezi că e ceva greșit aici, semnează acum petiția!

De ce este important?

Considerăm că este necesară transparența în cazul veniturilor dobândite de personalul aflat la conducerea tuturor cultelor religioase din România. Aceștia trebuie să depună declarații de avere și interese iar în acest sens legea ANI trebuie modificată.

În calitate de cetățeni care contribuie la bugetul statului, plătind taxe și impozite, ne interesează direct cum anume sunt cheltuiți banii publici.

Pentru a elimina suspiciunea de corupție, fraudă, conflict de interese sau asupra averilor dobândite ilicit, funcționarii publici trebuie să depună declarații de avere și interese.

Personalul din conducerea cultelor religioase are statut de demnitar public. Însă nu depune declarații de avere.

Modificarea legii ANI este posibilă, chiar există un precedent. În 2010, legea a fost schimbată și s-a introdus o nouă categorie de personal care trebuie să depună declarații de avere și interese: președinții, vicepreședinții și membrii organizațiilor sindicale. Deși aceste funcții nu intră în categoria funcționarilor publici, persoanele care le îndeplinesc trebuie să depună declarații de avere.

Statul român le recunoaște cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritabil, cultural și de parteneriat social, precum și statutul lor de factori ai păcii sociale. Prin urmare, Statul răsplătește cultele cu ajutoare financiare de mai multe feluri. Nu pune impozit pe veniturile cultelor, finanțează salariile pentru personalul cultelor și cotizează pentru reparații în unitățile de cult sau pentru înființarea unora noi.

În 2019, bugetul pentru sprijinul acordat de Statul român pentru salariile angajaților în biserici a fost de 668,3 milioane lei. Față de 2018, a fost mai mare cu 72,3 milioane lei [2]. 

Din tot acest schimb, în care Statul sprijină financiar, iar cultele își demonstrează utilitatea publică cu fonduri publice de la bugetul de stat, Statul a pierdut din vedere două lucruri: transparența și egalitatea care trebuie păstrate pentru toate tipurile de funcționari publici.

[2] Buget 2019: Sumele pentru culte scad, cresc cele pentru personal, zf[.]ro

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Următorul pas: dă de veste

Mulţumim că eşti alături de noi! 

Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici