6.945 din 10.000 de semnături

Către: Charles Michel, președintele Consiliului European

Către: Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Către: Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Către: Liderii celor 27 de state membre UE

Petiție

Le solicităm liderilor UE să fie solidari cu belarușii și să nu recunoască scrutinul fraudat din 9 august, rezultat cu punerea ilegitimă în funcție a președintelui Aleksandr Lukașenko. De asemenea, le cerem liderilor europeni să se implice diplomatic pentru ca belarușii să poată avea alegeri libere și corecte cât mai repede. Semnează și tu petiția prin care cerem liderilor europeni să fie de partea cetățenilor pașnici din Belarus!

De ce este important?

Aleksandr Lukașenko, „ultimul dictator al Europei”, a condus timp de 26 de ani Belarusul, timp în care a călcat în picioare drepturile și libertățile cetățenilor, a dizolvat orice opoziție și a suprimat constant orice tentativă democratică.

În urma fraudării alegerilor prezidențiale din 9 august, după ce Lukașenko s-a autoproclamat președinte, iar liderul opoziției, Svetlana Tikhanovskaya, a fost nevoită să fugă în Lituania pentru a nu fi arestată, sute de mii de cetățeni au inundat orașele Belarusului. Mai multe zile la rând, aceștia au ieșit în stradă pentru a cere alegeri libere și corecte. Peste 6 700 de oameni au fost arestați [1] și cel puțin doi și-au pierdut viața în confruntările sângeroase cu forțele de ordine trimise să înăbușe manifestațiile.

Ceea ce contează acum este intervenția Uniunii Europene. Liderii europeni au semnalat deja că UE va emite sancțiuni împotriva președintelui Lukașenko și a regimului său, dar acest lucru nu este suficient.

UE trebuie să fie alături de sutele de mii de cetățeni ai Belarusului, care își revendică în mod pașnic drepturile. Liderii UE trebuie să se implice activ pentru apărarea democrației.

Împreună, suntem solidari cu cetățenii din Belarus, pentru că nu am uitat Revoluția sângeroasă din 1989. Semnează și tu petiția prin care cerem liderilor europeni să fie de partea cetățenilor pașnici din Belarus!

Campanie în colaborare cu Akcja Demokracja (Polonia), aHang (Ungaria), Aufstehn (Austria), Skiftet (Suedia) și WeMove (Europa).

Note:

[1] Mii de manifestanți protestează în Belarus, după realegerea controversată a lui Lukașenko, romania[.]europalibera[.]org

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste