20.682 din 50.000 de semnături

Către: 

Domnul Klaus Iohannis, Președintele României, în calitatea sa de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării
Doamnul Ludovic Orban, prim-ministrul României

Petitie

Noi cetățenii României, îngrijorați fiind de efectele schimbărilor climatice asupra țării noastre și a lumii întregi, vă solicităm :
• să declarați starea de urgență climatică;
• să realizați un program cu măsuri prioritare pentru a limita și a pregăti adaptarea României la fenomenul schimbărilor climatice;
• să solicitați înființarea unui Centru Național pentru Schimbări Climatice pentru studiul și coordonarea acțiunilor necesare;
• să mobilizați resursele financiare și să întreprindeți acțiuni la scară și viteză maximă pentru tranziția la o economie cu emisii zero, cât mai curând posibil.

Dacă și tu vrei declararea urgenței climatice, semnează acum petiția!

De ce este important

În jurul anului 2030, adică în maxim zece ani, ne vom afla într-un moment în care schimbările climatice vor fi deja dincolo de controlul uman. 

Nu e timp de pierdut! Nu-i lăsa copilului tău o lume fără viitor! Semnează petiția!

Schimbările climatice reprezintă un proces complex de modificare pe termen lung a elementelor climatice (temperatură, precipitaţii, creşterea frecvenţei şi intensităţii unor fenomene meteo extreme etc.). Acestea sunt cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitatea umană. Efectele lor au determinat dezechilibre în atmosferă şi au favorizat declanşarea efectului de seră.

Scenariile sunt alarmante, mai ales că aceste proiecții sunt susținute de date științifice, asumate de toate națiunile prin intermediul Grupului interguvernamental de experți în evoluția climei (IPCC).

Schimbări permanente și fără precedent, în toate aspectele societății, vor defini lumea noastră și a copiilor noștri.

Având în vedere că:

• temperatura medie anuală în România va crește cu până la 5 grade până la finalul secolului;

• orașele devin insule de căldură urbană, cel mai afectat fiind Bucureștiul;

• impactul produs de schimbările climatice influențează în mod negativ bunăstarea românilor și PIB-ul;

• Aproximativ 7 milioane de hectare, adică 40% din suprafața agricolă a României se află în zone cu risc de deșertificare;

• starea de urgență a contribuit, istoric, la restructurarea mult mai rapidă și eficientă a economiei pentru a face față la amenințările extreme apărute;

• Schimbările climatice au loc chiar acum. "Progresează chiar mai repede decât au prevăzut oamenii de ştiinţă din întreaga lume" şi "devansează eforturile noastre de a lupta împotriva lor" (Secretarul general ONU, Antonio Guterres, iulie 2019) 

și că

• România este codașă în ceea ce privește punerea în aplicare a măsurilor necesare pentru prevenirea și adaptarea la schimbările climatice.

Doar dacă vom fi într-un număr suficient de mare vom putea convinge autoritățile să declare urgență climatică.

Declararea urgenței climatice presupune asumarea de măsuri (la scară și viteză maximă) care să asigure cu prioritate protejarea vieții pe pământ și stabilizarea climei.

E timpul să arătăm liderilor politici ai României că ne pasă ce lume lăsăm copiilor noștri. E timpul să le cerem declararea urgenței climatice, și ei să ne asculte. Știm însă că un plan de urgență, la scara și viteza necesare, este posibil doar dacă ne unim forțele cu miile. Te invit să începem prin a semna o petiție comună adresată oamenilor politici români. Te alături și tu?

Semnează chiar acum petiția!

Petiție realizată în parteneriat cu:

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Românii știu puține despre schimbările climatice și discută și mai puțin cu prietenii despre o realitate care e pe cale să ne influențeze consistent viețile. Chiar dacă incendiile din Amazon și știrile despre topirea calotei glaciare s-au regăsit și pe Facebook-ul românesc, mai nimeni nu știe și nu vorbește despre cum se transformă România sub efectul schimbărilor climatice.

Neliniștiți de această perspectivă, am realizat un mini-site explicativ, în care am prezentat pe scurt noțiuni de bază - de la ce cauzează aceste modificări ale climei Pământului până la ce înseamnă urgența climatică. 

Cel mai important e că am adunat, din studiile realizate despre România, informații factuale privind scenariile climatice pentru această parte a Europei. Și le-am înșiruit într-un format ușor de citit și de navigat, chiar și de către un copil de școală generală.

Distribuie și tu prietenilor, fie pe facebook, whatsapp sau sms site-ul privind urgența climatică. Ajută pe cineva apropiat să înțeleagă de ce schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate care pune în pericol viitorul copiilor noștri. E nevoie de un simplu click.