1.562 din 2.000 de semnături

autor: Grupul de inițiativă Floreasca
destinatar: Primăria Municipiului București

Petiție

Către,
Primăria Municipiului București
În atenția Primarului General Interimar al Capitalei – Domnul Răzvan Sava

Ca semnatar al acestei petiții mă alătur inițiativei Grupului de Inițiativă Floreasca și locuitorilor municipiului București, plătitori de taxe și impozite, care vă solicită, stimate Domnule Primar Intermiar, următoarele:

- introducerea în domeniul public al municipiului București a suprafaței de teren de aproximativ 5,6 ha, reprezentând Parcul Verdi situat în sectorul 2, care să fie conservat ca grădină publică;

- în scopul de mai sus, vă rugăm să demarați procedura de declarare a Parcului Verdi de utilitate publică și să cereți Ministerului Mediului să dispună exproprierea suprafeței parcului (vezi cazul Costică Constanda - Parcul Bordei).

Măsurile de mai sus, alături de alte soluții pe care autoritățile le pot imagina pentru acest parc, trebuie să aibă ca rezultat redarea parcului Verdi către publicul larg, așa cum a fost gândit de proprietarul inițial.

Considerăm că păstrarea și conservarea Parcului Verdi ca parc este imperativă, întrucât prin vegetația și mini-fauna existente, într-o zonă care, prin moștenirea lăsată de G.M. Negroponte și prin grija Primăriei Capitalei, poate deveni o ’’pompă’’ de oxigen pentru primenirea aerului poluat, va fi în beneficiul tuturor locuitorilor capitalei!

Bucureștiul, cu cele peste un milion de vehicule poluante are mare nevoie, stimate Domnule Primar, de păstrarea fiecărui metru pătrat de spațiu verde, ca în fiecare capitală europeană civilizată și, mai mult, așa cum prevăd normele europene în vigoare, să atingă suprafețele minime de vegetație impuse pentru o capitală de dimensiunile Bucureștiului.

De ce este important?

Parcul Verdi a fost înființat de G.M. Negroponte, ultimul mare proprietar al moșiei Floreasca și a avut inițial o suprafata de 17 hectare. În prezent, suprafața parcului este de doar 5,6 ha și este în continuare gazda unui habitat natural de excepție (copaci de peste 80 de ani, diverse specii de pasari, veverite și dihori) - o mică pădure în inima capitalei.

Acum însă parcul se află în pericol de dispariție: întreaga suprafață a parcului a fost parcelată și retrocedată, iar noii proprietari presează autoritățile, prin instanțele de judecată, să le fie eliberate autorizațiile de urbanism sau de îngrădire, ceea ce va duce la defrișarea masivă și apariția de imobile.

Toate acestea într-un cartier în care suntem deja sufocați de construcții, de trafic și de poluare. Sectorul 2 deține cel mai mic procent de spatiu verde/locuitor - 12,43mp în anul 2011 în vreme ce normele europene în vigoare prevăd minim 26 mp de spațiu verde pentru un singur locuitor.

Haideti să salvăm parcul care ne-a susținut vreme de 80 de ani. A venit timpul ca noi să îi fim alături!

Următorul pas: dă de veste