Către: Președintele Camerei Deputaților
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu
Petiție
Vă cerem introducerea de urgență a votului prin corespondență și/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în țară sau în străinătate. Vrem să ne fie respectat un drept fundamental și universal - dreptul de a vota.
Noi, miile de cetățeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliți și la următoarele alegeri. Contrar declarațiilor publice transmise de MAE în 26.05.2019, nimic NU a funcționat normal în străinătate.
Cu ocazia acestor alegeri europarlamentare, ne-ați demonstrat din nou, și mai apăsat, un singur lucru. Că nu ați învățat nimic din experiența înjositoare prin care diaspora a trecut în 2014.
De ce este important?
În 2014, cetățeni români din diaspora au stat la coadă și opt ore să voteze. Au parcurs sute de kilometri ca, în final, unii dintre ei să nu mai apuce să-și exprime opțiunea de vot.
Update:23 iulie 2019 Președintele Iohannis promulgă legea prin care românii cu domiciliul în străinătate vot putea vota prin corespondență la alegerile prezindețiale și parlamentare.
Update: 1 iulie 2019 Proiectul legislativ privind votul în diaspora a fost adoptat de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru”, zero ”împotrivă” și 9 abțineri.
Update: 18 iulie 2019 În Parlament s-a înființat comisia pentru cod electoral, care va funcționa timp de 6 luni. Scopul acesteia este să analizeze toate inițiativele legislative pentru vot prin corespondență și/sau electronic și să elaboreze o lege pentru votul în diaspora. Comisia și-a asumat, prin regulamentul de funcționare, ca va publica până în 5 iulie 2019 o lege pentru votul în afara țării.
Ce s-a întâmplat la alegerile europarlamentare din 26 mai este încă o palmă dată miilor de cetățeni români plecați din țară. Din nou, aceștia au format kilometri de cozi în fața secțiilor de vot din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și restul orașelor din diaspora.
De aceea, vă asigurăm că este necesară crearea de urgență a unui cadru legal pentru votul prin corespondență și/sau electronic. În prezent, vă reamintim că nu avem cadru legal pentru votul prin corespondență nici pentru prezidențialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020.
Legea 288/2015, care reglementează votul prin corespondență pentru alegeri parlamentare, s-a aplicat strict la scrutinul din 2016. Pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2019. Este de preferat să fie o singură lege (bună!), aplicabilă la toate tipurile de alegeri de acum înainte.
Domnilor/Doamnelor parlamentari, aveți o obligație morală și legală față de miile de cetățeni români din diaspora. Trebuie ca, până cel târziu la alegerile din noiembrie 2019, să implementați votul prin corespondență și/sau pe cel electronic!