69.810 din 100.000 de semnături

Către: Președintele Camerei Deputaților

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu 

Petiție

Vă cerem introducerea de urgență a votului prin corespondență și/sau a votului electronic pentru toate tipurile de alegeri, pentru românii cu domiciliul în țară sau în străinătate. Vrem să ne fie respectat un drept fundamental și universal - dreptul de a vota. 

Noi, miile de cetățeni care nu am putut vota, vă cerem să nu ne mai umiliți și la următoarele alegeri. Contrar declarațiilor publice transmise de MAE în 26.05.2019, nimic NU a funcționat normal în străinătate.

Cu ocazia acestor alegeri europarlamentare, ne-ați demonstrat din nou, și mai apăsat, un singur lucru. Că nu ați învățat nimic din experiența înjositoare prin care diaspora a trecut în 2014.

Updates:

Pe 23 iulie, Președintele Iohannis promulgă legea prin care românii cu domiciliul în străinătate vot putea vota prin corespondență la alegerile prezindețiale și parlamentare. 

Pe 1 iulie, proiectul legislativ privind votul în diaspora a fost adoptat de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru”, zero ”împotrivă și 9 abțineri.

Pe 18 iunie 2019, în Parlament s-a înființat comisia pentru cod electoral, care va funcționa timp de 6 luni. Scopul acesteia este să analizeze toate inițiativele legislative pentru vot prin corespondență și/sau electronic și să elaboreze o lege pentru votul în diaspora. Comisia și-a asumat, prin regulamentul de funcționare, ca va publica până în 5 iulie 2019 o lege pentru votul în afara țării. 

De ce este important?

În 2014, cetățeni români din diaspora au stat la coadă și opt ore să voteze. Au parcurs sute de kilometri ca, în final, unii dintre ei să nu mai apuce să-și exprime opțiunea de vot. Ce s-a întâmplat la alegerile europarlamentare din 26 mai este încă o palmă dată miilor de cetățeni români plecați din țară. Din nou, aceștia au format kilometri de cozi în fața secțiilor de vot din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie și restul orașelor din diaspora.

De aceea, vă asigurăm că este necesară crearea de urgență a unui cadru legal pentru votul prin corespondență și/sau electronic. În prezent, vă reamintim că nu avem cadru legal pentru votul prin corespondență nici pentru prezidențialele din 2019, nici pentru parlamentarele din 2020. 

Legea 288/2015, care reglementează votul prin corespondență pentru alegeri parlamentare, s-a aplicat strict la scrutinul din 2016. Pentru ca votul prin corespondență să existe la prezidențialele din 2019, e nevoie ca noua lege să fie publicată în Monitorul Oficial cel târziu la început de octombrie 2019. Este de preferat să fie o singură lege (bună!), aplicabilă la toate tipurile de alegeri de acum înainte.

Domnilor/Doamnelor parlamentari, aveți o obligație morală și legală față de miile de cetățeni români din diaspora. Trebuie ca, până cel târziu la alegerile din noiembrie 2019, să implementați votul prin corespondență și/sau pe cel electronic! 

 

Următorul pas: dă de veste

Am semnat ca să nu mai fim umiliți la următoarele alegeri. Cere-le și tu parlamentarilor introducerea votului prin corespondență la toate tipurile de alegeri!

 

Contribui și tu?

Susține și tu campania Vot prin corespondență și/sau electronic pentru Diaspora! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare în social media astfel încât mesajul nostru să ajungă la cât mai mulți oameni.

Cu 10 lei putem cumpăra o reclamă care ajunge la cel puțin 100 de oameni pe rețelele de socializare. Contribui și tu cu 10 lei? 

***

Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Donația ta este

O dată Donație lunară

Donația ta

Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona