26.222 din 50.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Ion-Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaţilor

 

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să luați de urgență măsurile legislative ce se impun pentru simplificarea procesului de adopție. 54.000 de copii așteaptă să fie adoptați, dar mai puțin de 1.000 de copii ajung, anual, să fie înfiați. Cauza este birocrația excesivă din legea actuală. Iar proiectul legislativ (PLX736/2018) ce modifică actuala Lege a adopțiilor este blocat, de peste 2 ani, la Camera Deputaților.

Update:

Legea adopțiilor a fost votată! Felicitări tuturor celor ce s-au implicat!

De ce este important?

În România, numărul copiilor abandonați crește în fiecare an, în timp ce numărul adopțiilor scade. Dacă anul trecut în ţara noastră s-au adoptat 1.200 de copii, anul acesta numărul adopţiilor abia a depăşit 700 [1]. Asta în condițiile în care numărul total al copiilor aflați în grija statului a trecut de  54.000 și crește, anual, cu alți 9.000.[2]

În același timp, peste 2.300 de familii așteaptă să adopte un copil, dar nu pot să o facă din cauza unei legi care face foarte dificilă adopția. Pentru ca un copil să fie declarat adoptabil, toate rudele, până la gradul 4, trebuie să își dea acordul. De cele mai multe ori este imposibil să fie găsite toate aceste rude și copiii sunt declarați „neadoptabili”. Adică sunt condamnați să trăiască fie în centre de plasament, fie îngrijiți de asistenți maternali.

Dincolo de aceste cifre și date statistice reci, se află viața tristă a unor copii cărora o lege proastă le răpește dreptul de a crește într-o familie. Le este interzis dreptul la un mediu care să le ofere siguranță și afecțiune. Pentru acești copii, mai ales pentru cei bolnavi, traumele prin care trec sunt ireversibile. Iar viața copiilor instituționalizați e în continuare dominată de forme cumplite de abuz sexual, fizic sau emoțional.[3]

Primul pas spre o viață mai bună pentru acești copii este adoptarea noii legi a adopției, care reduce birocrația și oferă stimulente pentru adopție. Dar deputații refuză să o dezbată, de mai bine de 2 ani.

Semnează și tu petiția prin care cerem parlamentarilor să dezbată și să aprobe legea care poate oferi o șansă la o viață normală pentru zeci de mii de copii abandonați.

[1] Pro-TV- 14-10-2020- Mii de copii gata să fie adoptaţi, ascunşi însă în sistem, pentru bani ori din incompetență
[2] Asociația Catharsis - Scrisoare deschisă - Neaprobând Legea Adopției, Parlamentul produce victime în rândul copiilor
[3] Vlad Alexandrescu, Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului, Editura Humanitas, 2019

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Mulțumim pentru sprijinul acordat! Vom reveni cu un raport detaliat ca să știi ce am făcut cu donația ta. 


Următorul pas: dă de veste