48.291 din 100.000 de semnături

Către:
Ministrul Mediului, Mircea Fechet

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să eliminați din proiectul noului Cod Silvic prevederile care permit proprietarilor de păduri private să interzică accesul publicului larg în pădurile pe care le dețin. Acestea reprezintă peste jumătate din pădurile României. Accesul la natură a publicului larg ar trebui garantat prin lege, nu restricționat!

De ce este important?

Update, decembrie 2023: a fost publicată versiunea Codului Silvic care va fi trimisă de ministrul Mediului în Parlament, pentru dezbateri și vot. Articolul privind accesul în păduri a fost modificat. Vom avea acces în toate pădurile, private sau de stat. Iar jurnaliștii și activiștii de mediu au fost menționați printre categoriile care își pot desfășura, în mod legitim, munca în păduri.

***

România va avea un nou Cod Silvic până la sfârșitul acestui an. Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg.

Un articol toxic din textul proiectului spune că „Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții”. [1] Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri.

La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea investiga nici în pădurile private nici în cele de stat. Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să îți exercite meseria în păduri. [2] Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria, să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci.

În contextul schimbărilor climatice, a opri accesul oamenilor în pădure este un act criminal. Ne topim în orașe iar politicienii vor să ne interzică plimbarea în natură.

Acest articol din proiectul noului Cod Silvic servește doar intereselor proprietarilor de păduri care vor să le pună la pământ, fără ca publicul larg să vadă asta.

Semnează petiția acum, dacă nu ne mobilizăm sute de mii, de la anul, o plimbare în pădure va deveni infracțiune.

Campanie realizată în colaborare cu:

 

 

Surse:
[1]  mmmediu.gov - proiectul-de-lege-privind-codul-silvic -art 58
[2]  mmmediu.gov - proiectul-de-lege-privind-codul-silvic -art 59

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am explicat, în mai puțin de 3 minute de clip video, cum suntem pe punctul de a pierde accesul în cele mai multe păduri. Și ce consecințe are acest articol toxic de lege. Am făcut-o într-un video pentru că mulți oameni nu au răbdare să citească un text mai lung.

📲 Așa că trimite acest clip către cât mai mulți oameni.

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ajunge la Megafonul Declic, un instrument care îți permite ușor să distribui clipul pe Messenger, Whatsapp, e-mail și altele.