77.527 din 100.000 de semnături

Către:
Ministrul Mediului, Mircea Fechet

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să eliminați din proiectul noului Cod Silvic prevederile care condiționează intrarea în pădure de înștiințarea prealabilă a proprietarilor sau administratorilor.  

De ce este important?

Update, 22  aprilie 2024: 

Și senatorul PNL Alexandru Nazare a propus un amendament de o toxicitate rară. Jurnaliștii și activiștii de mediu să mai poată investiga în păduri DOAR cu acordul și ÎN SOȚIȚI de proprietarul sau administratorul pădurii.

Update, 16  aprilie 2024: 

ALERTĂ! Fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, a depus un amendament la Codul silvic prin care 𝗰𝗲𝗿𝗲 𝗰𝗮 𝗰𝗲𝗶 𝗰𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗲 𝗽𝗹𝗶𝗺𝗯𝗲 𝗶̂𝗻 𝗽𝗮̆𝗱𝘂𝗿𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗼𝗯𝘁̦𝗶𝗻𝗮̆ 𝗔𝗖𝗢𝗥𝗗𝗨𝗟 𝗽𝗿𝗼𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗮𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗻𝘂 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝘀𝗮̆-𝗹 𝗶̂𝗻𝘀̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗲𝘇𝗲.

Update, martie 2024: Ne-au mințit. Guvernul a introdus, după ce s-au încheiat consultările publice, un articol care permite accesul în păduri doar după înștiințarea proprietarului. Reglementarea se referă la toate pădurile, nu doar la cele private, cum prevedea textul inițial al proiectului de Cod Silvic.

Update, decembrie 2023: A fost publicată versiunea Codului Silvic care va fi trimisă de ministrul Mediului în Parlament, pentru dezbateri și vot. Articolul privind accesul în păduri a fost modificat. Vom avea acces în toate pădurile, private sau de stat. Iar jurnaliștii și activiștii de mediu au fost menționați printre categoriile care își pot desfășura, în mod legitim, munca în păduri.

***

România va avea un nou Cod Silvic până la sfârșitul acestui an. Dacă nu convingem autoritățile să schimbe actualul proiect, peste jumătate dintre pădurile României ar putea deveni inaccesibile publicului larg.

Un articol toxic din textul proiectului spune că „Proprietarii de păduri private pot restricționa accesul pedestru prin afișarea în loc vizibil a acestor restricții”. [1] Adică ne vor interzice să ne plimbăm în aceste păduri.

La fel de grav, jurnaliștii sau activiștii de mediu care vor încerca să cerceteze posibile tăieri ilegale nu vor mai putea investiga nici în pădurile private nici în cele de stat. Textul codului silvic nu-i include în categoriile profesionale care au dreptul să îți exercite meseria în păduri. [2] Vor deveni ei infractori pentru că încearcă să-și facă meseria, să salveze pădurea de cei ce vor să facă profit tăind ilegal copaci.

În contextul schimbărilor climatice, a opri accesul oamenilor în pădure este un act criminal. Ne topim în orașe iar politicienii vor să ne interzică plimbarea în natură.

Acest articol din proiectul noului Cod Silvic servește doar intereselor proprietarilor de păduri care vor să le pună la pământ, fără ca publicul larg să vadă asta.

Semnează petiția acum, dacă nu ne mobilizăm sute de mii, de la anul, o plimbare în pădure va deveni infracțiune.

Campanie realizată în colaborare cu:

 

 

Surse:
[1]  mmmediu.gov - proiectul-de-lege-privind-codul-silvic -art 58
[2]  mmmediu.gov - proiectul-de-lege-privind-codul-silvic -art 59

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Am explicat, în mai puțin de 3 minute de clip video, cum suntem pe punctul de a pierde accesul în cele mai multe păduri. Și ce consecințe are acest articol toxic de lege. Am făcut-o într-un video pentru că mulți oameni nu au răbdare să citească un text mai lung.

📲 Așa că trimite acest clip către cât mai mulți oameni.

Apasă pe butonul de mai jos pentru a ajunge la Megafonul Declic, un instrument care îți permite ușor să distribui clipul pe Messenger, Whatsapp, e-mail și altele.