58.654 din 100.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Klaus Iohannis, Președintele României

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților

Florin Cîțu, președintele Senatului

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să numiți în mod transparent judecători apolitici, competenți și integri la CCR. 

În ultimii ani, independența și buna credință a judecătorilor constituționali au fost puse sub semnul întrebării. De exemplu, CCR a decis că recomandările din MCV pentru desființarea SIIJ* nu sunt obligatorii. Deși o decizie a Curții de justiție a UE spune exact opusul: recomandările MCV sunt obligatorii pentru autoritățile din România. Astfel de hotărâri ale CCR, care sfidează dreptul european, ar putea aduce României încă un infringement.

De ce este important?

În 2022 expiră mandatele a trei judecători CCR: Valer Dorneanu, președintele Curții, Mona Pivniceru și Daniel Morar. În locul lor, Președintele, Camera Deputaților și Senatul vor numi alți trei judecători pentru următorii 9 ani.

Dacă noii judecători vor fi politicieni, ne putem aștepta ca CCR să devină și mai mult apărătorul intereselor de politice, și nu al Constituției. Cu toții vom fi martorii unei Curți politizate complet.

Încrederea cetățenilor în Curtea Constituțională este oricum redusă, din cauza deciziilor politice. Ca să numim doar două dintre ele, CCR s-a opus anulării pensiilor speciale ale magistraților și desființării Secției Speciale (SIIJ)[1].

Felul în care funcțiile politice au efecte în decizii ale judecătorilor constituționali se observă în cazul lui Valer Dorneanu care va părăsi în curând CCR. Între 2000-2004 a fost președintele Camerei Deputaților. Și-a continuat activitatea politică până în 2008. Cinci ani mai târziu, a fost numit judecător la CCR. Dorneanu a fost unul dintre cei care au votat ca Secția Specială să nu poată fi desființată decât de Parlament [2].

Cazul lui Dorneanu nu este singular. De la înființarea CCR și până în prezent, 10 judecători au fost membrii unui partid politic [3].

Fără judecători competenți, integri și apolitici, CCR va răspunde și mai mult la ce nevoie politică are un partid sau altul. De aceea, trebuie să insistăm ca numirile să fie transparente, iar judecătorii să nu fi fost membri de partid. Semnează și tu petiția!

***

[1] SIIJ este un instrument inventat pentru a hărțui magistrați care deranjează politicieni corupți

[2] romania[.]europalibera[.]org, Minciuna depolitizării CCR

[3]adevarul[.]ro, Analiză: Parlamentul face primul pas pentru depolitizarea CCR

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.