26.875 din 50.000 de semnături

Către: Parlamentul României
În atenția: Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților și Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului

Petiție

Noi, cetățenii României, ne dorim o reformă imediată care să asigure depolitizarea Curții Constituționale.

Cerem ca judecătorii Curții să nu fi fost într-o funcție de conducere sau să fi reprezentat în ultimele două mandate un partid politic la nivel local, național sau european.

Cerem transparentizarea procedurii de numire a judecătorilor constituționali, audierea în comisia juridică cu implicarea opoziției și audierea candidaților în plen, în văzul cetățenilor.

Cerem de asemenea, ca numirea judecătorilor constituționali să se realizeze cu votul majorității calificate, astfel încât aceștia să aibă o susținere cât mai largă a societății.

De ce este important?

CCR joacă rolul de arbitru constituțional și garant al respectării Constituției, fiind una din instituțiile fundamentale ale unui stat democratic. În ultima perioadă, independența și uneori chiar buna credință a judecătorilor constituționali a fost pusă sub semnul întrebării, lucru extrem de problematic pentru o democrație sănătoasă.

 

Această urmă de îndoială sădită în mintea cetățenilor pornește de la procedura de numire a judecătorilor. Independența acestora în raport cu autorul numirii (Camera Deputaților, Senat sau Președinte) este pe bună dreptate chestionabilă. Iată și de ce:

 

  • Criteriile de numire se referă însă doar la competențe profesionale. Nici unora însă nu li se cere să nu fi făcut parte înainte din conducerea unui partid politic sau să nu fi reprezentat un partid politic în parlament.

 

  • Numirile Camerei Deputaților și Senatului se fac prin vot, la propunerea membrilor Biroului Permanent. La momentul acceptării candidaturii, candidatul poate fi membru al unui partid politic. Dacă este acceptată candidatura, trebuie să promită că va demisiona din partid. Majoritatea parlamentară din acel moment are astfel câștig de cauză.

 

În cel mai recent caz, cel al revocării procurorului-șef DNA, hotărârea CCR a fost luată cu șase voturi la trei. Procedura de numire a membrilor CCR ne arată care e impactul său asupra unor cazuri precum cel al conflictului juridic de natură constituțională dintre președinte și ministrul justiției.

 

În lipsa depolitizării CCR, aceasta va rămâne o curte politică, în sfera de influență a majorității parlamentare, supusă liderilor de partid. Dacă suficient dintre noi semnăm această petiție, vom fi o forță considerabilă a societății civile, capabilă să inițieze o dezbatere publică consistentă și o reformă instituțională veritabilă pentru depolitizarea CCR.

 

Aceasta este apartenența politică a judecătorilor înainte de numirea lor la CCR:

 

PSD are nu mai puţin de trei judecători nominalizaţi: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaţilor în 2013; Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupţie; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR şi PSD, numit de Camera Deputaţilor pe 8 iunie 2016.

 

Judecători constituţionali nominalizaţi de PNL sunt doi: Ştefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaţilor în 2010, şi Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei în perioada USL, numită de Senat în iunie 2013.

 

UDMR și-a păstrat locul la Curte, după ce au reuşit să-l impună pe Attila Varga, fost deputat al Uniunii din 1992 până în 2012. În schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democraţi pentru numirea propriului om la Curtea Constituţională din partea Camerei Deputaţilor, maghiarii au susţinut propunerea PSD pentru un post de judecător constituţional din partea Senatului.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut şi el o numire de judecător, în persoana preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Traian Băsescu, fostul președinte i-a nominalizat pe Petre Lăzăroiu, numit în 2010, şi Daniel Morar, fostul şef al DNA, numit în 2013.

Următorul pas: dă de veste

Contribui și tu?

Curtea Constituțională a schimbat echilibrul puterilor în stat în favoarea executivului. Coaliția de guvernare, favorabilă corupților din societatatea românească, tocmai a primit o gură de aer. În tabăra opusă suntem noi, societatea civilă, care trebuie să strângem rândurile mai mult ca niciodată.

Donează ca dorința noastră de reformă instituțională și depolitizare a CCR să ajungă la câți mai mulți oameni. Cu sprijinul tău, vom promova mesajul nostru în social media astfel încât să fim o voce clară și unită.

 

Donațiile online către Declic sunt la fel de sigure precum orice altă plată cu cardul, dar vin la pachet cu raportări corecte și niște tumult în societate.

 

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

 

La 100 de ani de la unire, România se află la o răscruce de drum. Fie ne continuăm calea europeană, fie ne pregătim de 100 de ani de Penalistan. Cam așa s-ar numi dictatura corupților și raiul penalilor odată cu gravele modificări la Codurile Penale, chiar mai rele ca OUG13 și legile justiției la un loc. Vezi acum cum ar putea arăta viitorul copiilor tăi într-o astfel de lume.