114.543 din 200.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele Camerei Deputaților

Președintele Senatului

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să modificați legea care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. A devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor. Chiar și când copiii au 9-10 ani. Este strigător la cer! Soluția este să dați o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare.

De ce este important?

Update, 28 iunie 2023:

Victorie! Comunitatea Declic a obținut, după doi ani de presiune publică, înăsprirea legislației anti-viol. Parlamentarii au votat legea (Pl-x 457/2022) care prevede că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este considerat viol și este pedepsit cu închisoarea de la 7 la 12 ani.

Le mulțumim celor peste 114.000 de membre și membri Declic care s-au implicat în campanie ca să menținem puternică presiunea publică!

Update, 20 decembrie 2022: Comisia Juridică din Camera Deputaților dă raport favorabil pentru PL-x 457/2022; este inclus și amendamentul susținut de Comunitatea Declic, ca orice act sexual al unui major cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Legea intră la vot în plen în februarie 2023.

Update: L423/2022 - 29 iunie 2022, senatorii adoptă un proiect de lege care stabilește la 15 ani vârsta consimțământului.

Update: PL-x nr. 66/2022 - proiect de lege care stabilește la 14 ani vârsta consimțământului. În urma presiunii publice, obținem prin amendament ridicarea pragului la 16 ani. Senatorii refuză ulterior să voteze proiectul. Acesta trece tacit, fără amendament, la Camera Deputaților.

............................

În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor. [1] 

Deși România a fost condamnată la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante. Chiar dacă rata de recidivă este de 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător sau scapă cu pedepse cu suspendare. Iar încadrările juridice și condamnările blânde riscă să devină “bune practici” pentru viitoarele generații de magistrați. Violul asupra minorilor va deveni, în timp, o infracțiune legalizată, dacă parlamentarii nu schimbă urgent legea.

De aceea noi, cei din Comunitatea Declic, cerem Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Considerăm că, din moment ce se presupune că o persoană are discernământ de la 16 ani, aceasta este și vârsta de la care își poate da consimțământul să întrețină relații sexuale.

Recent, Franța a stabilit că orice agresiune sexuală săvârșită împotriva unui minor cu vârsta mai mică de 15 ani este viol.[2] Deci, se poate. 

O astfel de petiție semnată de zeci de mii de cetățeni este un semnal puternic către parlamentari că trebuie să o facă o lege bună, care să ajute victimele, nu violatorii! Semnează acum petiția prin care cerem ca actul sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol!

............................

[1] Dela0, 14 aprilie 2021 - JUSTIȚIE DISECATĂ. Avem raportul Inspecției Judiciare care documentează cum tratează statul român infracțiunile sexuale cu victime copii

[2] Hotnews, 16 aprilie 2021 - Franța: Actul sexual cu un minor sub 15 ani este viol, a decis Parlamentul / În lege a fost pusă o clauză de tipul ”Romeo și Julieta”

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Te-ai implicat deja atât de mult, îți mulțumim! Ai semnat petiția, ai donat pentru această cauză. E clar că îți pasă foarte mult și dorești să protejezi copiii de abuzurile sexuale.

Dar nu ne oprim aici. Tu ești persoana care ne ajută să câștigăm această campanie! Tu, alături de alți membri implicați ai Comuniății Declic, suntem cei care îi vom determina pe deputați să voteze și această lege importantă.

Am găsit modul cel mai eficient prin care să-i determinăm pe deputați să voteze legea anti-viol: vom merge în audiență în județele lor, unde fiecare are birou parlamentar. Noi, alegătorii lor, le vom cere direct să-și asume public că vor vota în interesul copiilor și actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

Fiecare deputat are birou în județul pe care îl reprezintă. Și are program de audiență cu cetățenii. Tu te poți programa pentru a merge în audiență la unul dintre deputații din județul tău. Și să-i ceri ferm și cu argumente să susțină la vot legea anti-viol.

Argumente îți vom pune noi la dispoziție, în caz că te întrebi ce să le spui. Am redactat și un scurt ghid, care să-ți fie de ajutor.

Ca să te asiguri că ajungi să vorbești cu deputatul/deputații din județul tău, fă acum o cerere pentru audiență. Deja a început sesiunea parlamentară și mai avem foarte puțin timp la dispoziție!

Află cine sunt parlamentarii și care le sunt datele de contact apăsând pe butonul de mai jos!