71.812 din 100.000 de semnături

Semnează petiția!

Către:

Președintele Camerei Deputaților, Ion-Marcel Ciolacu

Președintele Senatului, Florin-Vasile Cîțu

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să modificați legea care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. A devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor. Chiar și când copiii au 9-10 ani. Este strigător la cer! Soluția este să dați o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare.

De ce este important?

În România, un violator adult care face victime în rândul copiilor este foarte greu de condamnat. O arată practica judiciară din ultimii ani. Procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit. Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor. [1] 

Deși România a fost condamnată la CEDO din cauza gravelor confuzii pe care le fac magistrații, încă se dau astfel de decizii halucinante. Chiar dacă rata de recidivă este de 70% în cazul agresorilor sexuali de copii, mulți abuzatori nu ajung niciodată în fața unui judecător sau scapă cu pedepse cu suspendare. Iar încadrările juridice și condamnările blânde riscă să devină “bune practici” pentru viitoarele generații de magistrați. Violul asupra minorilor va deveni, în timp, o infracțiune legalizată, dacă parlamentarii nu schimbă urgent legea.

De aceea noi, cei din Comunitatea Declic, cerem Parlamentului modificarea limitei de vârstă, astfel încât sub 16 ani să nu mai poată fi vorba de act sexual cu un minor, ci doar de viol. Considerăm că, din moment ce se presupune că o persoană are discernământ de la 16 ani, aceasta este și vârsta de la care își poate da consimțământul să întrețină relații sexuale.

Recent, Franța a stabilit că orice agresiune sexuală săvârșită împotriva unui minor cu vârsta mai mică de 15 ani este viol.[2] Deci, se poate. 

O astfel de petiție semnată de zeci de mii de cetățeni este un semnal puternic către parlamentari că trebuie să o facă o lege bună, care să ajute victimele, nu violatorii! Semnează acum petiția prin care cerem ca actul sexual cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol!

............................

[1] Dela0, 14 aprilie 2021 - JUSTIȚIE DISECATĂ. Avem raportul Inspecției Judiciare care documentează cum tratează statul român infracțiunile sexuale cu victime copii

[2] Hotnews, 16 aprilie 2021 - Franța: Actul sexual cu un minor sub 15 ani este viol, a decis Parlamentul / În lege a fost pusă o clauză de tipul ”Romeo și Julieta”

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează pentru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.

Îți mulțumim pentru implicare! Ar mai fi un lucru pe care l-ai putea face.

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?