8.695 din 20.000 de semnături


Către: Ministrul Educației, Valentin Popa

Petiție

Stimate domnule ministru,

Începând cu anul universitar 2018, patru cele mai mari universități din țară vor pune la dispoziția studenților cu 861 locuri bugetare mai puțin la master și 154 de locuri mai puțin la doctorat. Este vorba de Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea de Vest și Universitatea Alexandru Ioan Cuza care au criticat dur numirea dumneavoastră în funcție la începutul acestui an.

Domnule ministru, studenții și elevii care vor să își continue studiile nu vor ține cont de preferințele dumneavoastră și se vor îndrepta tot către universitățile de prestigiu din România. Adică tocmai cele care acum au pierdut sute de locuri bugetare prin Hotărârea de Guvern 131/2018. Ca urmare a acestei hotărâri, cele 4 universități vor trebui să renunțe la cursuri, la programe de studiu și poate chiar la profesori.

Domnule ministru, prin această decizie, dumneavoastră modificați traiectoria educațională a unei generații, furându-le tinerilor posibilitatea de a studia la o universitate performantă și alegeți să sabotați singurele centre de excelență din țară!

Așadar, vă solicităm rectificarea de urgență a HG 131/2018 și alocarea locurilor bugetare conform necesităților reale din învățământ. De asemenea, vă solicităm să faceți publice criteriile în baza cărora ați alocat numărul de locuri bugetare pe universități, așa cum sunt ele prevăzute în prezent.

De ce este important?

La începutul acestui an, rectorii a 30 de universități din țară au semnat o scrisoare deschisă prin care își arătau suportul pentru ca Valentin Popa să ajungă ministru al educației. La doar câteva luni mai târziu 26 din cele 30 de universități semnatare primesc locuri bugetate pentru master și doctorat. [1] În schimb, cele 4 mari universități din România, care au criticat numirea domnului Valentin în funcția de ministru au pierdut sute de locuri la buget. Este vorba de prestigiosul consorțiu: Universitatea din București - Universitatea Babeș-Bolyai Cluj - Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași - Universitatea de Vest Timișoara.

Ministrul a decis să respingă solicitările universităților pentru locuri bugetare și să le aloce câte locuri crede de cuviință. Criteriile în baza cărora s-a făcut repartizarea locurilor bugetare pentru licență, master și doctorat încă nu sunt făcute publice.

Însă, conform unei clasificări ale Asociației Universităților Europene, instituțiile din România care pierd cele mai multe locuri bugetare sunt și cele mai performante!

Miza este mare. Traiectoria unei întregi generații este în prezent dictată de interesele unui singur om. Iar din acest scandal politic, singurii care vor avea de suferit vor fi elevii și studenții.

Cere-i și tu ministrului educației modificarea hotărârii de guvern 131/2018 și sprijinirea învățământului performant! Nu mai vrem generații de sacrificiu în România!

Note

[1] Repartizare locuri buget pe universități

Următorul pas: dă de veste

Am semnat pentru locuri bugetate în universitate. Semnează și tu!

Contribui și tu?

Susține și tu campania Vrem înapoi locurile bugetate la universitate! Banii strânși vor fi investiți în acțiuni de promovare pentru a populariza această campanie și a convinge Ministrul Educației că soarta unei generații e mai importantă decât preferințele politice de moment.
Declic este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Schimbarea depinde de fiecare dintre noi, iar dorința noastră este să ne susținem activitatea și să creștem prin contribuțiile celor cu spirit civic. Sprijinul oricât de mic din partea cetățenilor ne ajută să ne menținem independența și să dezvoltăm acest instrument colectiv.

***

Declic.ro este o comunitate ce militează pentru o societate mai justă în care fiecare cetățean joacă un rol activ pentru întărirea democrației din România.

Poţi contribui şi tu? Donațiile online către Declic sunt sigure, implementând certificate de securitate SSL.

Donez 0 RON

Secure lock symbol

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Donează petru Declic

Îți mulțumim mai ales dacă poți deveni donator recurent al Declic. Pentru a ne putea organiza mai bine campaniile, este important să știm pe ce fonduri ne putem baza, în fiecare lună. Cu câte puțin de la cât mai mulți, putem aduna suficient pentru planuri mărețe.

Pentru donație recurentă te rog să selectezi butonul donație lunară.

Vom reveni cu un raport detaliat privind cheltuirea fondurilor primite.


Mulţumim că eşti alături de noi! Împreună putem salva centrele universitare performante prin alocarea locurilor bugetare de care acestea au nevoie!


Dacă încă nu te-ai alăturat comunităţii Declic, poti să faci asta aici

sau poti vedea ce campanii active mai avem aici

Ne poți urmări și pe pagina facebook aici