9.926 din 20.000 de semnături

Semnează petiția!

Către: Ioana Mihăilă, Ministrul Sănătății

Petiție

Noi, semnatarii acestei petiții, vă solicităm să realizați o strategie clară de monitorizare a pacienților vindecați de Covid-19, pentru următorii 2-3 ani. Unele afecțiuni ale plămânilor, inimii, ficatului, rinichilor sau diabetul ce pot apărea în urma infecției cu Sars-Cov-2 pot fi mortale. Doar prin monitorizare medicală a fiecărui pacient, sechelele post-Covid pot fi identificate din timp și tratate, salvând vieți omenești.

De ce este important?

Un amplu studiu făcut în Marea Britanie [1] avertizează că o treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat, de rinichi sau cu diabet. Mai mult, unul din opt pacienți moare. 

În România, medicii avertizează că cele mai întâlnite probleme post-Covid sunt leziunile pulmonare. Ei recomandă cel puțin un screening pulmonar în urma infecției cu Sars-Cov-2 [2], pentru a evita alte probleme grave ce pot apărea în timp.  

Peste 650 000 de români sunt considerați a fi vindecați* de Covid în România, acest lucru însemnând că sunt negativi la testele PCR. Dar informațiile medicale arată că foștii pacienți Covid riscă să dezvolte afecțiuni grave și chiar să moară, dacă nu sunt monitorizați.

România nu are un program național de monitorizare a pacienților care au trecut prin boala cauzată de virusul Sars-Cov-2. Unele clinici private au dezvoltat astfel de programe de monitorizare, iar dintre spitalele de stat, doar la Cluj s-a anunțat un program de tratare a sechelelor post-Covid.

Cerem Ministerului Sănătății să includă urgent pe agenda care privește combaterea pandemiei și un program de monitorizare a pacienților vindecați de Covid-19. Toți pacienții trebuie să aibă parte de informare, îndrumare medicală și acces la orice fel de investigații care le pot salva viața.

Semnează și tu petiția! Iar dacă știi pe cineva care trece prin această boală, sau s-a vindecat deja, nu ezita să i-o trimiți pentru a o semna. 

Doar semnând în număr cât mai mare această petiție, putem pune presiune pe autorități să asigure fiecărui pacient șansa la viață și sănătate pe termen lung.

[1] mediafax.ro, ''Complicaţii post-Covid-19. Studiu: Din 50.000 de pacienţi externaţi în primul val, 29,4% s-au întors în spital în 140 de zile'', 18.01.2021

[2] alephnews.ro, ''Sechelele cu care pot rămâne pacienții vindecați de coronavirus. Recomandările medicilor''

*Conform buletinului de presă al Ministerului Sănătății la data de 28.01.2021

 

 

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez O dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Știm că ai un program încărcat și uneori nu apuci să citești e-mailurile trimise de echipa Declic. Așa că am creat un nou canal prin care să comunicăm succint. Sperăm să ni te alături pe Telegram, ca să rămâi la curent cu ce facem.

📱 Înscrie-te și tu apăsând unul din butoane de mai jos. Nu te costă nimic!

Te înscrii pe Telegram-ul Declic?

Promitem să-ți trimitem apeluri la acțiune clare, astfel încât tu să înțelegi rapid problema și să poți acționa și atunci când ai doar 5 minute la dispoziție.

 

În acest fel, vei putea lua parte la elaborarea legilor și politicilor care ne afectează viața. Vei putea semna petiții online, scrie parlamentarilor, vei afla de înmânările de semnături sau atelierele online. 

Comunitatea Declic intervine continuu în procesul politic. Fiecare semnătură pe care o dai, fiecare share către prieteni, fiecare email trimis către autorități, fiecare gest mic sau mare, contribuie la o societate mai bună. 

Pe curând!
Echipa Declic

P.S: Nu ești pe Telegram? Nu-ți face griji! Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.

 

Următorul pas: dă de veste