21.363 din 50.000 de semnături

Semnează acum petiția!

Către:

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să implementați, cu prioritate, un program național de investigații pentru depistarea cancerului mamar. Sunt mai bine de 4 ani de când Guvernul României eșuează în a sprijini femeile în lupta cu această boală cumplită. Fiecare zi fără un program de screening înseamnă noi vieți pierdute.

De ce este important?

În România, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, în timp ce, la fiecare 3 ore, o femeie pierde lupta cu această boală [1]. Numai în 2020, aproape 4.000 de femei și-au pierdut viața din cauza cancerului mamar, nediagnosticat la timp.

În lipsa unui program național, multe femei nu merg la control. Sau ajung atunci când boala este într-un stadiu avansat. Iar tratamentul nu mai poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii.

Pe masa autorităților trenează de cel puțin 2 ani draftul unui program național care ar putea salva viața a mii de femei. Programul care asigură investigații cu privire la cancerul mamar ar trebui să se aplice din 2023, dar nu sunt fixate termene clare.

Mai mult, autoritățile tocmai au vrut să mai amâne cu un an implementarea programului. Asta înseamnă că s-ar putea ca nici în 2023 femeile din România să nu poată avea acces la controale vitale, așa cum se întâmplă în alte țări.

Aici intervine rolul nostru, al societății civile. Vrem să ne asigurăm că Ministerul Sănătății va implementa cu prioritate, la nivel național, un program de screening pentru cancer mamar care să salveze viețile femeilor.

Sănătatea noastră trebuie să fie un drept, nu un lux. Semnează și tu petiția!

***

Note:
[1] arcadiamedical[.]ro: În România, în fiecare oră o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, în timp ce la fiecare 3 ore o femeie pierde lupta cu viața din cauza acestei afecțiuni

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Programul tău încărcat nu îți permite să citești mereu mailurile echipei Declic? Nu-i nimic! Diversificăm platformele pe care comunicăm, chiar pentru tine.

Intră pe canalul Telegram România face Declic pentru a primi noutățile în pastile scurte, la obiect. Află rapid ce tactici punem la cale, cum se desfășoară protestele Declic sau ce se discută în Parlament. Alătură-te canalului Declic apăsând butonul de mai jos:


Dacă nu folosești aplicația Telegram, nu-i bai. Îți vom trimite în continuare noutăți pe email.