41.230 din 100.000 de semnături

Către:

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă solicităm să asigurați finanțarea, în regim de urgență, pentru consolidarea tuturor clădirilor cu risc seismic în care funcționează instituții de învățământ și spitalele. În țară, peste 600 de școli au risc seismic de grad I și II. În București, sunt peste 150 de școli, grădinițe, licee și facultăți care s-ar putea dărâma în cazul unui cutremur, precum și multe spitale din țară.

De ce este important?

Update 1 martie 2023: Guvernul a aprobat un set de soluții legislative pentru consolidarea prioritară a școlilor și spitalelor.

Ministerul Dezvoltării are bani din PNRR pentru finanțarea consolidării a sute de clădiri, așa cum a declarat public chiar ministrul Cseke Attila. Prioritare ar trebui să fie grădinițele, școlile, liceele și spitalele.

Doar în București sunt peste 150 de instituții de învățământ încadrate cu risc, în care învață zilnic mii de copii, conform celui mai recent raport [1] al Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență. Situația este la fel de alarmantă și în alte orașe din țară. Ultimele date publice arătau că doar 6% din clădirile în care sunt școli au fost expertizate. Din acestea, 600 au risc seismic I și II, adică se pot prăbuși la un cutremur mare.

Iar numărul clădirilor publice care vor cădea la cutremur este mult mai mare, pentru că multe dintre ele nu au fost expertizate [1].

Și unele dintre cele mai mari spitale din București sunt încadrate la risc ridicat de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Spitalul de Urgență Floreasca, Spitalul Bagdasar Arseni, Spitalul pentru copii Marie Curie, Maternitatea Bucur, Institutul Marius Nasta și Serviciul de Ambulanță București Ilfov riscă să se dărâme la următorul cutremur mare.

Statisticile de la finalul anului 2022 arată că, în cazul unui seism puternic, peste 6.500 de oameni ar muri doar în București, iar alți 16.000 ar fi grav răniți [1]. Dacă aceste clădiri ar intra într-un program rapid de consolidare, mii de vieți ar putea fi salvate.

În ultimii 30 de ani, în București s-au consolidat doar 30 de clădiri [2]. Din ultima finanțare PNRR, Primăria Capitalei va primi bani pentru consolidarea a doar 6 imobile.

E momentul ca autoritățile să ia măsuri serioase și să finanțeze urgent consolidarea clădirilor cu risc seismic. Acest program trebuie făcut urgent. Am văzut bilanțul victimelor din Turcia și Siria. Nu putem rămâne impasibili, așteptând ca un nou cutremur ca cel din 1977 să lovească România. Trebuie să cerem intervenția de îndată!

Semnează și tu petiția!

Note:
[1] Planul de analiză și acoperire a riscurilor al Municipiului București, realizat de Comitetul Mun. București pentru situații de urgență
[2] Hotnews[.]ro, 7 feb 2023: Primăria Capitalei are deschise doar două șantiere de consolidare a clădirilor cu risc seismic

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Ești un declicăr implicat! Alături de mii de alți membri ai Comunității, te mobilizezi atunci când știi că e nevoie de forța societății pentru a mișca lucrurile în România.

Tocmai de aceea, îți propunem să nu te oprești aici! Semnează încă o petiție. 

În timp ce societatea așteaptă cu sufletul la gură să vadă Legile Educației, ministra Ligia Deca le ține la secret. Cere-i și tu să pună legile în dezbatere publică. Semnează petiția apăsând butonul de mai jos.