2.277 din 5.000 de semnături

Către:

Ministra Educației, Ligia Deca

Petiție

Noi, semnatarii și semnatarele acestei petiții, vă cerem să sancționați școlile care nu înființează grupuri de intervenție în cazul agresiunilor între elevi, așa cum prevede legea antibullying [1]. Este inacceptabil să permiteți banalizarea violenței. Vrem să ne știm copiii în siguranță și după ce trec de poarta școlii.

De ce este important?

Un elev din doi este victima actelor de amenințare, umilire sau violență fizică în școli. Urmările sunt tragice pentru acești copii, unii ajung la tentative de suicid.

România are o lege antibullying de aproape 4 ani, care le permite școlilor să lupte împotriva violenței. Dar mulți directori se fac că nu știu de lege și preferă să ascundă cazurile de agresiuni. Aflăm de unele doar când bubuie în presă, cum a fost cazul copilului băgat cu capul în toaletă [2].

Legea antibullying prevede, printre altele, ca fiecare unitate de învățământ să aibă, obligatoriu, grupuri de intervenție formate din directorul școlii, profesori, părinți și elevi. Din 5.000 de școli din România, doar în 5% se întrunesc astfel de echipe antibullying care să apere copiii agresați. [3]

Nu am auzit până acum de nicio sancțiune pentru școlile care tolerează violența sub propriul acoperiș. Numărul cazurilor de violență între elevi va crește și mai mult, dacă Ministerul Educației nu ia măsuri urgent.

Aici intervine rolul nostru. Nu putem trăi cu teama că nu ne știm copiii în siguranță nici măcar la școală. Soluția este să punem presiune publică pe Ministerul Educației, să sancționeze școlile care nu aplică legea antibullying. Și să se asigure că acele grupuri de intervenție devin funcționale și nu rămân doar pe hârtie.

Și asta trebuie să se întâmple acum. Nu să așteptăm să înceapă următorul an școlar ori să vină următorul ministru al Educației. Și nici să mai citim în presă de vreun copil nenorocit de colegi.

Semnează și tu petiția!

Note:
[1] radioromaniacultural[.],ro, 11 iunie 2020: Grup de acțiune anti-bullying în fiecare unitate de învățământ
[2] vedemjust[.]ro, 1 februarie 2023: Copil băgat cu capul în WC la Bacău. Reacția VeDem Just
[3] romania[.]europalibera[.]org, 6 februarie 2023: Banalizarea bullying-ului. George Roman, Salvați Copiii: Școlile ignoră soluțiile, fenomenul duce la acte de violență gravă

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Felicitări pentru implicare!

Hai să nu ne oprim! Sistemul de educație din România are nevoie de toată susținerea noastră. Lipsa dotărilor și indiferența autorităților limitează accesul la mâncare sănătoasă pentru majoritatea elevilor. Doar 450 de școli sunt incluse într-un program-pilot. Cerem transformarea acestui program într-unul național, pentru ca toți elevii să primească o masă caldă. Semnezi și tu petiția?