24.605 din 50.000 de semnături

Către:

președinta Senatului, Alina Gorghiu

Petiție

Vă solicităm să abandonați orice plan de modificare a legislației penale cu rolul de a îngrădi dreptul la protest și liberă exprimare al cetățenilor. Într-o democrație, oamenii care protestează pașnic nu sunt infractori.
Vă cerem să respingeți Proiectul de modificare a articolului 371 din Codul Penal, care restrânge libertatea întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.

De ce este important?

PNL, prin premierul Ciucă și ministrul de Interne Bode, intenționează să transforme România într-un regim similar celui din Rusia lui Putin. Dacă proiectul lor devine lege, simplul fapt de a protesta în stradă sau de a-ți cere pașnic drepturile poate fi catalogat ca un act ilegal.

Acest proiect a mai fost propus și în trecut, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea, când ministra Carmen Dan a încercat să trimită la închisoare protestatarii. Acea inițiativă a eșuat din cauza presiunii fără precedent a societății.

Acum, PNL nu doar că reia această inițiativă, dar înăsprește pedepsele propuse de predecesorii din PSD. Conform proiectului, este suficient ca 2 oameni să iasă împreună în piața publică și să scandeze cu voce tare o lozincă pentru a ajunge 7 ani la închisoare.

Dacă aceste modificări ale Codului Penal devin realitate, proteste ca cele de la momentele #REZIST sau Toți pentru Justiție ar deveni încălcări grave ale legii. Sutele de mii de participanți la un asemenea protest ar deveni infractori și ar putea fi trimiși la închisoare.

O manifestare masivă spontană de dimensiunea protestelor #REZIST poate fi ușor încadrată la „tulburarea ordinii publice”. Iar scandările anti-corupție pot fi considerate de un sistem judiciar aservit puterii drept injurii la adresa membrilor guvernului. Astfel, conform Codului Penal propus de PNL, participanții ar face ani grei de închisoare.

Un regim autocratic cu un asemenea Cod Penal în vigoare ar putea anula orice tentativă de protest antiguvernamental. Violențele jandarmilor ca cele din 10 august ar deveni legitime. Iar victimele care acum își caută dreptatea în instanță ar deveni infractori după gratii.

Semnează petiția dacă nu vrei ca o mână de politicieni rupți de realitate să anuleze tot ce am câștigat în România, la Revoluție.

Contribui și tu?

Donez 0 RON

Donate to declic.ro!

Donația ta este

Donez o dată Donez lunar

Donația ta

200 RON
Îți mulțumim pentru donație. Așteaptă până prelucrăm datele în siguranță.

Alte modalități de a dona

Felicitări pentru implicare! Comunitatea Declic depinde de tine pentru a câștiga campaniile noastre!

Continuă să semnezi petiții, să te implici și să te opui manipulării din partea clasei politie. Poate nu știai, dar o investigație Recorder a adus în lumină sumele exorbitante pe care partidele politice de la putere le plătesc pentru ca noi, cetățenii, să aflăm numai știrile care îi avantajează pe ei. În primele 7 luni ale anului 2022, PSD și PNL au aruncat în piață peste 10 milioane de euro pentru presă și propagandă. Cam cât costă construirea unui spital. Te revoltă informația? Atunci semnează petiția Declic, apăsând butonul de mai jos.

⬇️ ⬇️ ⬇️ ⬇️